Ioan Mang (PSD): Legea pentru simplificarea achiziţiilor publice va facilita investiţiile şi absorbţia fondurilor europene

Publicat: 24 iun. 2022, 21:40, de Aurel Drăgan, în POLITICĂ , ? cititori
Ioan Mang (PSD): Legea pentru simplificarea achiziţiilor publice va facilita investiţiile şi absorbţia fondurilor europene

Deputatul PSD Bihor Ioan Mang a declarat, vineri, că legea pentru simplificarea achiziţiilor publice, adoptată săptămâna aceasta de plenul Camerei Deputaţilor, este „foarte importantă” şi aşteptată de mult timp de către autorităţile din administraţie, deoarece va facilita investiţiile publice şi pe cele cu fonduri europene şi va stimula dezvoltarea economiei.

Parlamentarul PSD Bihor a subliniat că, după promulgarea acestei legi de către preşedintele Klaus Iohannis, primarii vor putea achiziţiona direct servicii şi produse până la o valoare de 270.120 de lei fără TVA şi lucrări până la 900.400 de lei fără TVA.

„Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 98 din 2016 privind achiziţiile publice, la care am fost coiniţiator, alături de mulţi alţi colegi deputaţi, de la PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, a fost deja aprobat în plenul Parlamentului şi este dată spre promulgare la preşedintele României. Ceea ce am avut în vedere a fost să modificăm cadrul legal astfel încât să creăm condiţiile clare, stabile şi previzibile, care să faciliteze investiţiile publice şi astfel să stimuleze dezvoltarea economiei”, a declarat pentru AGERPRES, deputatul Ioan Mang.

Social-democratul a menţionat că, deşi se vor elimina licitaţiile, este nevoie să se aleagă din mai multe oferte, dar dacă nu se primesc mai multe, primăria poate să încheie contract şi cu un singur ofertant. Totodată, este obligatoriu să se utilizeze catalogul SEAP sau să publice un anunţ într-o secţiune dedicată a website-ului propriu.

De asemenea, pentru achiziţiile mai mari de 140.000 de lei pentru produse şi 300.000 de lei pentru lucrări, este obligatoriu să se consulte minim trei operatori economici.

„Beneficiile constau în faptul că se scurtează foarte mult toate procedurile de demarare a lucrărilor, astfel încât sunt şanse mari de a se cheltui banii europeni şi de a nu mai ajunge în situaţia în care suntem de ani de zile la finalul ciclului financiar nefiind cheltuite toate fondurile. Chiar dacă unii din Opoziţie au lansat ideea că, de fapt, sunt favorizaţi primarii, acuzându-i de furt, în realitate sunt favorizaţi cetăţenii care vor putea beneficia de investiţiile dorite mult mai rapid”, a mai menţionat deputatul PSD Bihor.

Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, proiectul de lege care prevede dublarea pragurilor privind valoarea achiziţiilor directe, stabilindu-se că se vor putea face achiziţii directe pentru produse sau servicii cu valoare mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări cu valoare mai mică de 900.400 lei.

S-au înregistrat 195 voturi ‘pentru’, 76 ‘contra’ şi 4 abţineri.

Proiectul de lege modifică şi completează în acest sens acte normative în domeniul achiziţiilor publice, respectiv Legea nr. 98/2016, Legea nr.99/2016 şi Legea nr.100/2016.

Proiectul mai prevede că „angajamentul legal prin care se angajează cheltuielile aferente achiziţiei directe poate lua forma unui contract de achiziţie publică sau al unei comenzi ori a altui tip de document încheiat în condiţiile legii, inclusiv în cazul achiziţiilor iniţiate prin intermediul instrumentelor de plată ce permit posesorului să le utilizeze în relaţia cu comercianţii în vederea efectuării de plăţi, fără numerar, pentru achiziţionarea de produse, servicii şi/sau lucrări prin intermediul unui terminal, cum ar fi, dar fără a se limita la, cardurile de plată şi/sau portofele electronice”.

Deputaţii au mai stabilit şi ca autoritatea contractantă să aibă obligaţia trimestrial de a transmite în SEAP o notificare cu privire la achiziţiile directe, grupate pe necesitate, care să cuprindă cel puţin obiectul, cantitatea achiziţionată, valoarea şi codul CPV, cu excepţia achiziţiilor realizate prin utilizarea catalogului electronic SEAP.

Criteriile de atribuire utilizate în cazul procedurii de dialog competitiv sunt cel mai bun raport calitate-preţ sau cel mai bun raport calitate-cost. Criteriile de atribuire utilizate în cazul parteneriatului pentru inovare sunt cel mai bun raport calitate-preţ sau cel mai bun raport calitate-cost, mai prevede proiectul.

Autoritatea contractantă are dreptul de a aplica procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare pentru atribuirea contractelor de achiziţii publice/acordurilor-cadru de lucrări, de produse sau de servicii şi „ca o măsură absolut necesară, atunci când, din motive de extremă urgenţă, determinate de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă, termenele pentru procedurile de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă, negociere competitivă sau procedură simplificată nu pot fi respectate”.