Iohannis: Trebuie să păstrăm unitatea în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza

Ţările occidentale trebuie să rămână unite în faţa „eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, preşedintele Republicii Letonia, Egils Levits şi preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, transmite trimisul special al Agerpres, Florentina Peia.

„Războiul brutal, ilegal şi nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a pus tuturor în faţă multiple provocări. Ţările noastre au fost susţinători de încredere ai Ucrainei şi aşa a fost întreaga comunitate euro-atlantică. Un lucru este clar – trebuie să păstrăm unitatea occidentală şi angajamentul strategic în faţa eforturilor reînnoite ale Rusiei de a ne diviza, inclusiv prin tentative de escaladare, penurie de alimente, şantaj energetic şi dezinformare”, a afirmat şeful statului român, la conferinţa comună cu omologii lituanian, leton şi polonez după summitul dedicat întăririi Flancului Estic al NATO, susţinerii Ucrainei şi Republicii Moldova.

El a arătat că discuţiile cu omologii săi au vizat modalităţile prin care poate continua asistenţa politică, economică, tehnică şi umanitară.

„România este aliatul UE şi NATO care are cea mai lungă graniţă cu Ucraina. Şi am fost un susţinător activ şi onest încă din prima zi, şi vom continua să fim şi pe viitor. Am prezentat acţiunile concrete şi multidirecţionale ale României. Am facilitat intrarea în România a unui număr de aproximativ 3 milioane de ucraineni, i-am primit cu braţele deschise. România a facilitat exportul a peste 7 milioane de tone de cereale din Ucraina care au tranzitat teritoriul nostru, în vederea sprijinirii economiei ucrainene şi a efortului său de război, dar şi pentru gestionarea corespunzătoare a crizei alimentare globale”, a spus Iohannis.

Şeful statului a declarat că sprijinul României pentru Ucraina va rămâne multidimensional şi cuprinzător, pe mai multe paliere: politic, economic, inclusiv reconstrucţie, financiar, umanitar, prin instrumentele de drept internaţional, identificarea celor responsabili şi combaterea impunităţii, transport şi agricultură.

Republica Moldova

Discuţiile au vizat şi situaţia Republicii Moldova. În acest context, şeful statului a solicitat sprijinul colectiv, continuu şi ferm pentru agenda democratică, pro-europeană şi orientată către reforme a partenerilor de la Chişinău.

„Trebuie să atenuăm impactul negativ al acţiunilor Rusiei asupra Republicii Moldova, continuând să oferim asistenţă directă, într-o manieră coordonată şi armonizată. Un instrument util este Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, creată şi lansată de România împreună cu Germania şi Franţa”, a spus Iohannis.

El a indicat şi că trebuie să continue expunerea în mod vocal în toate forurile internaţionale a încălcărilor şi abuzurilor flagrante ale Rusiei.

Preşedintele Iohannis a arătat şi că implementarea deplină a deciziilor Summitului de la Madrid privind consolidarea posturii şi apărării pe Flancul Estic este primordială, având în vedere situaţia de securitate de la Marea Neagră.

„Am pledat pentru coerenţa posturii noastre de descurajare şi apărare pe întregul Flanc Estic, de la Marea Baltică până la Marea Neagră. În spirit de solidaritate şi angajament, România îşi va relua participarea la misiunea de Poliţie Aeriană în statele baltice în 2023” a adăugat el.

Şeful statului a afirmat că reuniunea miniştrilor de externe din statele membre NATO care va avea loc săptămâna viitoare la Bucureşti va fi un prilej pentru discutarea progreselor înregistrate în implementarea deciziilor Summitului de la Madrid.

„Această întâlnire de la Bucureşti va fi totodată crucială pentru pregătirea unor noi rezultate şi decizii pentru următorul Summit NATO, care va avea loc în Lituania, în 2023”, a spus şeful statului.

De asemenea, el a arătat că România susţine eforturile comune vizând promovarea memoriei europene, combaterea dezinformării şi a încercărilor de rescriere a istoriei.

„Agresiunea rusă împotriva Ucrainei este, de asemenea, o dovadă a ascensiunii alarmante a autoritarismului. Sunt necesare eforturi şi pentru a preveni manipularea faptelor istorice din raţiuni propagandistice”, a conchis preşedintele Iohannis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s în București EXCLUSIV

Hamburger cu carne de plastic la McDonald’s, da ați citit bine. Ieri am avut parte de cea  mai urâtă experință pe care o puteam...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...