Ion Iliescu, audiat la domiciliu de procurori, la cererea sa, în dosarul Mineriadei

Publicat: 26 apr. 2024, 13:24, de Cezar Andrei, în ACTUALITATE , ? cititori
Ion Iliescu, audiat la domiciliu de procurori, la cererea sa, în dosarul Mineriadei
Ion Iliescu, audiat la domiciliu de procurori la cererea sa, în dosarul Mineriadei

Ion Iliescu a fost audiat la domiciliul său în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii s-au deplasat la locuința fostului președinte al României, în vârstă de 94 de ani, la cererea sa, invocând faptul că nu se poate deplasa la Parchetul General. În același dosar, au fost puși sub acuzare alți 7 foști demnitari, printre ei numărându-se fostul premier Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu.

Doar 15 minute au petrecut procurorii în vila lui Ion Iliescu din cartierul Primăverii. Anchetatorii i-au adus la cunoștință fostului președinte faptul că are calitatea de suspect în dosarul Mineriadei. Iliescu a refuzat să facă vreo declarație în fața acestora, spun surse judiciare.

În același dosar, alți șapte foști demnitari au fost puși sub acuzare. Joi dimineață, fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, fostul șef al SRI Virgil Măgureanu și Adrian Sîrbu s-au prezentat la Parchetul General, unde li s-a comunicat că au fost din nou puși sub acuzare în legătură cu evenimentele din timpul Mineriadei din iunie 1990.

De asemenea, sunt aşteptaţi la Parchetul General: general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, amiral (rez.) Emil „Cico” Dumitrescu, Cazimir Ionescu, Adrian Sârbu şi Miron Cozma.

Ion Iliescu, acuzat de crime contra umanității

La începutul lunii aprilie, procurorul general i-a solicitat președintelui României aviz pentru începerea urmăririi penale în dosarul Mineriada, în care este implicat și Ion Iliescu.

Împreună cu ceilalți inculpați, fostul șef al statului este acuzat de crime împotriva umanității, fapte pedepsite cu închisoarea pe viață sau cu închisoarea de 15 la 25 de ani.

Procurorii trebuie să refacă ancheta de la zero în acest dosar, după ce în 2020 probele au fost anulate de instanța supremă.

Firul evenimentelor din iunie 1990

Potrivit procurorilor, în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile statului au hotărât să declanşeze un atac violent împotriva manifestanţilor aflaţi în Piaţa Universităţii din Bucureşti, care militau în principal pentru adoptarea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara şi îşi exprimau paşnic opiniile politice, în contradicţie cu cele ale majorităţii care forma puterea politică la acel moment.

Represaliile ar fi fost orchestrate de forţe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naţionale, SRI, cu ajutorul a peste 10.000 de mineri.

Potrivit Parchetului Militar, în urma atacului pus în practică în dimineața zilei de 13 iunie 1990, au murit 4 oameni prin împușcare, iar alte 1.388 de persoane au suferit vătămări de ordin fizic sau psihic. De asemenea, un număr de 1.250 de persoane au fost private de libertate.

În cadrul acestei acţiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate şi transportate la o unitate militară a Ministerului de Interne din localitatea Măgurele, unde au fost reţinute până în după-amiaza aceleiaşi zile, când au fost lăsate să plece, după o cercetare sumară.

În rechizitoriul procurorilor militari se arăta că fostul președinte Ion Iliescu a fost cel care a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din Bucureşti.