Istoria unui oraș aflat între două țări: De fiecare dată când mă duc la toaletă trebuie să traversez graniţa

Publicat: 02 iun. 2021, 08:00, de Mădălina Bălăceanu, în Internațional , ? cititori
Istoria unui oraș aflat între două țări: De fiecare dată când mă duc la toaletă trebuie să traversez graniţa

Viața la graniță poate fi și armonioasă. Istoria orașului Baarle, dintre Belgia și Olanda, demonstrează acest fapt. Este considerat un oraș cu o oarecare anomalie geopolitică: pentru că linia de frontieră trece prin mai multe clădiri, atât private, cât și publice. În Baarle poți sa te uiți – în aceeași casă – la televizor din Olanda, și să mergi la culcare în dormitor, în Belgia. Vezi mai puţin.

Julien Leemans din oraşul Baarle trece graniţa fără să plătească vama, doar mergând dintr-o cameră în alta. Graniţa de stat dintre Belgia şi Olanda trece exact prin casa lui.

 „De fiecare dată când mă duc la toaletă trebuie să traversez graniţa, din fericire nu există control vamal”, a spus acesta.

Între Belgia şi Olanda există zeci de puncte de trecere a frontierei. Graniţa este marcată peste tot cu cruciuliţe albe şi trece de-a curmezişul oraşului, cafenelelor, magazinelor şi chiar a locuiţelor private.

 „Anul 1198 este foarte important pentru noi, pentru că atunci ducele Henric a dat terenul din Baarle lordului Breda în arendă, dar lordul Breda nu a primit decât terenul care nu era cultivat. Parcelele cultivate ducele Henric le-a păstrat pentru el”, a afirmat Julien Leemans, potrivit Mediafax.

Zicala în oraş este: „Tu trăieşti în ţara în care se află uşa ta de intrare”.

Baarele este o localitate din Brabant la frontiera între Țările de Jos și Belgia. Este divizată între cele două țări și este reprezentată de comunele Baarle-Hertog în Belgia și Baarle-Nassau în Țările de Jos. Frontiera dintre acestea este foarte complexă, fiecare parcelă aparținând unei sau altei țări.