ITU 2022/Plenul PP-22 a decis soarta Global Symposium for Regulators; ediţia din 2023, organizată de Egipt

Publicat: 11 oct. 2022, 13:14, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
ITU 2022/Plenul PP-22 a decis soarta Global Symposium for Regulators; ediţia din 2023, organizată de Egipt
ITU 2022

Plenul Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (ITU) a votat, în cadrul Conferinţei Plenipotenţiarilor (PP-22) de la Bucureşti, Rezoluţia 138 care consolidează importanţa evenimentului Global Symposium for Regulators, dedicat autorităţilor de reglementare naţionale, dar şi locul de desfăşurare al ediţiei de anului viitor, respectiv în Egipt, la Sharm-el-Sheikh.

„Pe data de 6 octombrie, Plenul a adoptat Rezoluţia 138, care ia în considerare importanţa menţinerii Simpozionului Global pentru Autorităţi de Reglementare (Global Symposium for Regulators – GSR – n. r.), pentru ca organismele de reglementare să continue să împărtăşească şi să facă schimb de experienţă. Rezoluţia actualizată aduce în prim plan noi provocări pentru autorităţile de reglementare cu privire la programele de finanţare a implementării reţelei, în special prin fonduri de serviciu universal – o metodă de evaluare a operatorilor de telecomunicaţii pe distanţe lungi pentru a subvenţiona serviciile acordate gospodăriilor cu venituri mici sau zonele cu costuri ridicate”, se arată într-o comunicare oficială a organizatorilor PP-22.

Ediţia din anul 2023 a Global Symposium for Regulators va avea loc la Sharm-el-Sheikh, Egipt, în perioada 5-8 iunie.

Evenimentul global a reunit, în fiecare an, şefii autorităţilor naţionale de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (TIC) din întreaga lume, începând din anul 2000.

Prin Rezoluţia adoptată la Bucureşti s-a hotărât şi organizarea prin rotaţie a viitoarelor GSR în diferite regiuni ale lumii, asigurând în acelaşi timp o reprezentare regională echilibrată între participanţi, vorbitori şi părţile interesate.

În acest sens, directorul Biroului de Dezvoltare a Telecomunicaţiilor (BDT) al ITU va consulta în prealabil statele-membre ale Uniunii şi părţile interesate cu privire la subiectele GSR şi la orientările anuale de bune practici pentru a se asigura că rezultatele evenimentului reflectă interesele părţilor interesate şi că atrage participarea din toate ţările. În plus, acesta va trebui să promoveze participarea organizaţiilor, asociaţiilor regionale şi subregionale de reglementare la pregătirea întâlnirilor din cadrul simpozionului şi a ghidurilor de bune practici.

Tot la Bucureşti s-a decis, în aceste prime două săptămâni de PP-22, ca următoarea Conferinţă a Plenipotenţiarilor ITU, din 2026 (PP-26), să aibă loc în Qatar, la Doha. Anterior, Qatar a găzduit Conferinţa mondială de dezvoltare a telecomunicaţiilor a ITU – în 2006, Summitul Connect Arab (2012) şi ITU Telecom World (2014).

De asemenea, delegaţiile prezente la PP-22 au votat ca Emiratele Arabe Unite să fie gazda Conferinţei Mondiale a Radiocomunicaţiilor (CMR-23), în 2023, în perioada 20 noiembrie – 15 decembrie. Conferinţa este organizată la fiecare patru ani, pentru o perioadă de patru săptămâni, şi are mandatul de a actualiza Regulamentul Radio, singurul Tratat internaţional care reglementează utilizarea spectrului de frecvenţe radio şi a orbitelor sateliţilor geostaţionari şi ne-geostaţionari.

România organizează, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie, Conferinţa Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor (PP-22).

Alături de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) şi Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), parteneri în organizarea conferinţei sunt: Senatul României, Camera Deputaţilor, Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Finanţelor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Culturii, Primăria Municipiului Bucureşti, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Societatea Română de Televiziune.

Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor este organizaţia internaţională din sistemul Naţiunilor Unite specializată pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor (TIC), care promovează inovaţia în acest domeniu, împreună cu cele 193 de state membre şi cu peste 900 de membri din rândul companiilor, al universităţilor şi al organizaţiilor internaţionale şi regionale.

Înfiinţată în urmă cu 157 de ani, ITU este o organizaţie interguvernamentală al cărei obiectiv principal este coordonarea utilizării în bune condiţii a spectrului radio la nivel global, promovarea cooperării internaţionale în asignarea orbitelor satelitare, îmbunătăţirea infrastructurii de comunicaţii în ţările în curs de dezvoltare şi stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicaţii.