Iulian Fota (MAE) – la Chişinău; discuţii privind parcursul european al Republicii Moldova şi securitatea regională

Secretarul de stat pentru Afaceri Strategice, Iulian Fota, a efectuat, miercuri şi joi, o vizită la Chişinău, discuţiile vizând parcursul european al Republicii Moldova, precum şi cele mai recente evoluţii legate de situaţia de securitate regională, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Iulian Fota a fost primit de viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, şi a avut consultări cu secretarul de stat Veaceslav Dobîndă.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis vineri AGERPRES, discuţiile au avut în centru parcursul european al Republicii Moldova, cu accent asupra măsurilor întreprinse de Guvernul de la Chişinău pentru transpunerea în practică a obiectivelor cuprinse în Opinia Comisiei Europene din 17 iunie, prin care a fost recomandată acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la UE.

Iulian Fota a evidenţiat disponibilitatea „deplină” a României de a oferi în continuare asistenţă Republicii Moldova, în procesul complex de reformă în care s-au angajat autorităţile de la Chişinău.

De asemenea, în cadrul consultărilor, au fost analizate cele mai recente evoluţii legate de situaţia de securitate regională, în contextul războiului de agresiune purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

Au fost abordate provocările multiple cu care se confruntă Republica Moldova pe acest fundal, îndeosebi în plan economic şi energetic.

De asemenea, în planul asistenţei acordate de România Republicii Moldova, au fost abordate teme precum implementarea Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro şi proiectele de dezvoltare promovate de MAE de la Bucureşti, îndeosebi în sprijinul reformelor în domeniul administraţiei întreprinse de autorităţile de la Chişinău.

În plan sectorial, o temă importantă a fost reprezentată de măsurile susţinute întreprinse de autorităţile de la Bucureşti şi Chişinău pentru identificarea celor mai bune soluţii în vederea fluidizării traficului la frontieră.

În egală măsură, au fost discutate aspecte legate de oportunităţile pe care le oferă Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, care a fost creată la iniţiativa ministrului român de Externe, alături de omologii din Germania şi Franţa.

Secretarul de stat Iulian Fota a arătat că România va continua să acorde un sprijin „solid” şi „multidimensional” Republicii Moldova în vederea dezvoltării societăţii, a consolidării statului de drept, a rezilienţei energetice şi consolidării într-un ritm cât mai susţinut a parcursului european.

Iulian Fota a mai purtat discuţii cu viceprim-ministrul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, cu consilierul prezidenţial Dorin Recean şi cu secretarul general adjunct al Guvernului Republicii Moldova, Svetlana Ţurcanu. Secretarul de stat a avut, de asemenea, întrevederi cu reprezentanţi ai Asociaţiei Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR) şi cu directorul executiv al Institutului pentru Politici şi Reforme Europene, Iulian Groza.

Secretarul de stat în MAE a avut un schimb substanţial de opinii cu reprezentanţii AIR, fiind punctate creşterea solidă a schimburilor comerciale între România şi Republica Moldova, precum şi modalităţile optime de valorificare a potenţialului existent în planul relaţiilor economice bilaterale. Oficialul MAE a subliniat importanţa consultării constante şi substanţiale între mediul de afaceri şi autorităţile de la Chişinău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...

Șefa sindicatului ASF, Mihaela Constantinescu, marioneta lui Nicu Marcu

Șeful Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, a început o prigoană împotriva celor care denunță în presă abuzurile din instituție. Și are un aliat...