Jandarmul care a incendiat 9 mașini din gelozie, scutit de închisoare de Curtea Militară de Apel

Căpitanul George Daniel Băcanu din cadrul Jandarmeriei Galați, care în toamna anului trecut a incendiat 9 mașini din parcarea unui bloc din centrul orașului pentru a se răzbuna pe fosta soție, nu va executa nicio zi de închisoare pentru infracțiunile penale pe care le-a comis.

În seara de 12 octombrie, nouă mașini au fost distruse de un puternic incendiu izbucnit în parcarea blocului BR5, de pe strada Brăilei. Din cercetările pompierilor de la ISU Galați a rezultat că incendiul a fost provocat prin incendierea uneia din mașini. După primele cercetări ale Poliției, ancheta a fost preluată de procurorii de la Parchetul Militar Iași, care au stabilit că cel care a provocat incendiul este George Daniel Băcanu, căpitan la Inspectoratul Județean al Jandarmeriei din Galați, care „pe fondul geloziei, a provocat un incendiu care a distrus nouă maşini aflate în parcarea unui bloc din municipiul Galaţi”.

El a fost arestat preventiv pe 26 octombrie, după ce procurorii de la Parchetul Militar Iași au constatat că a premeditat incendierea celor nouă mașini, deoarece, pentru a-și crea un alibi, după ce a produs incendiul căpitanul a determinat doi jandarmi aflați în serviciul de pază la Prefectura Galați și sucursala BNR să întocmească procese verbale conform cărora el i-ar fi controlat în acea seară și nu se putea afla în același timp la locul producerii incendiului.

În luna martie, în dosarul 80/739/2021, Tribunalul Militar Iași l-a condamnat pe George Daniel Băcanu la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare, pentru distrugere, conform art 253 din Noul Cod Penal.

Jandarmul a atacat sentința Tribunalului Militar Iași la cea mai înaltă instanță militară, Curtea Militară de Apel București, iar magistrații acestei instanțe au suspendat decizia Tribunalului Militar și au respins și apelul Parchetului Militar Iași, dispunând ca Băcanu să fie pus în libertate din arest preventiv și să nu mai execute nicio zi de închisoare.

Prin sentința nr 42/11.05.2022, a Curții Militare de Apel București, el a fost obligat ca pentru o perioadă de încercare de 4 ani să fie supravegheat de Serviciul de probațiune și să execute 100 de zile de muncă în folosul comunității la ADP-ul Consiliului Județean Galați sau la Spitalul Clinic Județean de Urgență Galați.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole