Japonia: Măsuri stricte de securitate la Tokyo în vederea funeraliilor lui Shinzo Abe

Publicat: 26 sept. 2022, 13:45, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Japonia: Măsuri stricte de securitate la Tokyo în vederea funeraliilor lui Shinzo Abe
Shinzo Abe premier Japonia

Autorităţile japoneze au impus măsuri stricte de securitate în capitala Tokyo, în vederea funeraliilor de stat care au loc marţi pentru fostul premier Shinzo Abe şi la care sunt aşteptaţi numeroşi demnitari străini, relatează luni agenţia niponă de presă Kyodo.

Pentru publicul general sunt amenajate două standuri pentru depunerea de flori, într-un parc în apropiere de sala Nippon Budokan, unde are loc evenimentul principal. Toţi cei care vor să depună flori vor trebui să treacă mai întâi printr-un filtru de securitate incluzând controlul bagajelor, iar accesul pe străzile din jur va fi restricţionat, a precizat guvernul. Mai mult, nu va fi deschisă la faţa locului o carte de condoleanţe şi nu va fi permis accesul cu alte articole în afară de flori, ca de exemplu băuturi sau jucării de pluş, au mai indicat autorităţile japoneze.

Funeraliile, care încep la ora locală 14:00, marţi, sunt finanţate de stat şi au stârnit deja un val de critici, în condiţiile în care costul lor a fost estimat la circa 1,66 miliarde de yeni (11,6 milioane de dolari SUA) din banii contribuabililor, o parte importantă din aceştia fiind alocaţi asigurării securităţii.

Înaintea evenimentului au avut loc deja manifestaţii de protest la care participanţii au avertizat că organizarea acestor funeralii de stat creează presiune asupra oamenilor să deplângă moartea unui fost lider controversat, notează Kyodo.

Departamentul poliţiei metropolitane va impune pentru marţi măsuri de securitate de top, echivalente celor adoptate în timpul Jocurilor olimpice şi paralimpice de anul trecut şi la urcarea pe tronul Crizantemei a împăratului Naruhito, în 2019.

Între aceste măsuri se numără desfăşurarea de agenţi de poliţie pe străzi, ridicarea nivelului de alertă la gara centrală Tokyo Station şi în alte locuri unde se adună de regulă un număr mare de oameni, precum şi colectarea de informaţii pentru a preveni un eventual atac terorist de tip „lup singuratic”.

Numărul agenţilor de poliţie mobilizaţi va fi mai mare decât cel de 18.000 prezenţi în mai în timpul reuniunii „Quad” de la Tokyo, la care au luat parte liderii Japoniei, SUA, Australiei şi Indiei.

Poliţia vrea să se asigure că măsurile de securitate sunt cât de poate de riguroase, având în vedere că Shinzo Abe a fost împuşcat mortal în pofida prezenţei poliţiştilor, în timp ce ţinea un discurs de campanie pe 8 iulie, înaintea alegerilor legislative, a menţionat o sursă de securitate.

Potrivit guvernului nipon, la funeraliile de stat ar urma să asiste circa 4300 de persoane, inclusiv circa 700 de reprezentanţi a peste 200 de ţări, regiuni şi organizaţii internaţionale.

Premierul Fumio Kishida se întâlneşte cu acest prilej, pe parcursul a trei zile începând de luni, cu peste 30 de demnitari străini, într-o aşa-numită „diplomaţie a condoleanţelor”, mai scrie Kyodo.

Kishida a afirmat că această controversată ceremonie de stat va constitui o importantă oportunitate de comunicare cu alte ţări, dar niciun lider din grupul G-7 al principalelor state industrializate ale lumii nu va lua parte la funeraliile de marţi, mai menţionează agenţia Kyodo.