Joi începe o nouă etapă a programului „Rabla Plus”

AFM a comunicat deschiderea unei proaspete etape de finanțare în cadrul Programului „Rabla Plus”, destinată exclusiv persoanelor fizice.

Sesiunea aceasta a programului se va derula în perioada 23 noiembrie 2023, ora 10:00 – 8 decembrie 2023, ora: 23:59.

Am hotărât să deschidem o nouă sesiune de finanţare, în urma solicitărilor foarte mari din partea persoanelor fizice. De asemenea, am identificat sume neutilizate din sesiunea anterioară şi le-am pus la dispoziţie în această sesiune. Acest program contribuie la dezvoltarea unui transport mai puţin poluant şi la îmbunătăţirea calităţii aerului în aglomerările urbane. Sumele acordate sunt menite să încurajeze persoanele fizice să-şi achiziţioneze autoturisme noi cu tehnologii nepoluante care oferă o alternativă mai ecologică, economică şi convenabilă pentru transport, în special în contextul în care se doreşte reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi a dependenţei de combustibili fosili”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu Adrian Neculaescu.

Bugetul alocat acestei sesiuni „Rabla Plus” se ridică la suma de 72,655 milioane de lei. Participanții la program beneficiază de un ecotichet la achiziționarea unui autovehicul nou, în schimbul predării spre casare a cel puțin unui autovehicul uzat, cu posibilitatea predării a maxim două autovehicule rulate. Cuantumul finanțării este de 51.000 de lei pentru un autovehicul nou 100% electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, și 26.000 de lei pentru un autovehicul nou electric hibrid plug-in, cu excepția motocicletelor, care să genereze maximum 80 g CO2/km în sistemul WLTP, în schimbul casării unui autovehicul uzat.

De asemenea, se acordă suma de 54.000 de lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou full electric sau un autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, și 29.000 de lei pentru un autovehicul electric hibrid plug-in, care să genereze maximum 80 g CO2/km în sistemul WLTP, în schimbul casării a două autovehicule uzate. AFM subliniază că pentru fiecare autovehicul uzat mai vechi de 15 ani și/sau cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară, casat, se adaugă un eco-bonus de 1.500 lei.

Ecotichetul este acordat pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 75.000 de euro, TVA inclus. În același timp, ecotichetul pentru achiziționarea unei motociclete electrice este de 26.000 de lei, la care se poate adăuga un ecobonus de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau cu norma de poluare Euro 3 sau inferioară. Listele cu producătorii și dealerii auto care au semnat contracte de participare cu AFM sunt publicate pe site-ul instituției, în secțiunile dedicate programelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole