Judecătorii ÎCCJ contestă legea păcănelelor: Sesizare la CCR pentru clarificare

Publicat: 07 iun. 2024, 10:49, de Mariana Olteanu, în Justitie , ? cititori
Judecătorii  ÎCCJ contestă legea păcănelelor: Sesizare la CCR pentru clarificare

Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat Curtea Constituțională a României (ÎCCJ)  privind legea care prevede pedepse cu închisoarea pentru deținerea de păcănele în localitățile mici. Decizia, luată în unanimitate, ridică probleme legate de claritatea și respectarea principiului bicameralismului în procesul legislativ.

Judecătorii ÎCCJ consideră că legea este neclară și necesită o reevaluare constituțională înainte de promulgare. Această mișcare vine după ce PSD a introdus amendamente ce sancționează primarii și patronii de săli de jocuri de noroc care folosesc adeverințe false pentru a opera ilegal. Sesizarea aduce în prim-plan necesitatea unei legislații clare și predictibile.

Judecătorii ÎCCJ sunt de părere că legea ar fi neclară și ar încălca principiul bicameralismului. Asta pentru că, inițialiniţiativa legislativă viza modificarea articolului 335 din Codul penal privind conducerea unui vehicul fără a deţine permis de conducere şi a fost respinsă de Senat. Apoi, la Camera Deputaţilor, au fost introduse două noi articole, respectiv “nerespectarea obligaţiilor din domeniul jocurilor de noroc” şi “tulburarea folosinţei locuinţei”, care au fost adoptate.

Citește și: Lupta cu păcănelele: O nouă lovitură pentru industria jocurilor de noroc din România

Ce riscă primarii care eliberează adeverințe false?

„Desfășurarea activității cu mijloace de joc de tip slot-machine fără adeverință, eliberată de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus, care atestă amplasarea spațiului într-o localitate cu o populație mai mare de 15000 de locuitori, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Eliberarea de către primărie a adeverinței ce atestă numărul de locuitori cu nerespectarea datelor furnizate de Institutul Național de Statistică rezultate din ultimul recensământ al populației și locuințelor, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.”, potrivit formei finale adopatate de Camera Deputaţilor.

Ce spune ÎCCJ?

La data de 05 iunie 2024, ora 14:00, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art.27 lit.b) din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, În temeiul art.146 lit.a) din Constituția României și art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale, republicată,

Cu participarea unui număr de 83 judecători, cu respectarea cerinţelor de cvorum prevăzute de lege, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituționalității, înainte de promulgare, în ceea ce privește:

Legea pentru completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal (PL-x nr. 137/2023) în raport de prevederile constituţionale ale art. 61 alin. (2) și art. 75 alin. (1) privind principiul bicameralismului, precum și cele ale art. 1 alin. (5) privind claritatea, previzibilitatea și predictibilitatea legii.

După redactare, hotărârea pronunțată de Secțiile Unite va fi publicată în format integral pe pagina de Internet a Înaltei Curți de Casație și Justiție – www.iccj.ro.