„Jurnaliștii nu sunt respectați, statutul lor încurcă patronatele televiziunilor, gazetelor, posturilor de radio”. Cine afirmă acest lucru

Politologul și istoricul Stelian Tănase a comentat modul în care gazetarul Cristian Tudor Popescu a fost dat afară de la Digi 24.

El a declarat că este convins că declarațiile jurnalistului au deranjat vârfurile serviciilor secrete.

Se întâmplă frecvent – spune Stelian Tănase – ca un jurnalist incomod să fie dat afară pentru opiniile sale. El compară o astfel de măsură cu cenzura.

“Eu mă solidarizez cu Cristian Tudor Popescu. Mi se pare că ce s-a întâmplat acolo e de neacceptat într-o țară europeană”, a spus Stelian Tănase la Europa FM.

Este o tristețe, pentru că asta arată că jurnaliștii nu sunt respectați, că statutul lor, de fapt, încurcă patronatele televiziunilor, gazetelor, posturilor de radio, în loc ca ele să beneficieze de popularitatea unui jurnalist pentru a-și mări audiența. Pe de altă parte, eu credeam că nu mai există cenzură. Ca opinie politică pot să afirm orice. Mai puțin opinii extremiste legionaro-extremiste, prevăzute și în lege … dar nu e cazul meu, așa că nu risc nimic. Nu știam că pot să fiu sancționat pentru ce am spus într-o emisiune. E adevărat că am fost dat afară din toate televiziunile din România. Antena, Realitatea, TVR – mai multe televiziuni unde am avut divergențe de opinii. Ca și cum patronul unei televiziuni are opinii. Eu, ca jurnalist ar trebui să am opinii. Cristian Tudor Popescu este victima unei astfel de ambuscade”, a mai afirmat Stelian Tănase.

„Cred că vârfurile serviciilor secrete”

De asemenea, politologul consideră că a deranjat foarte mult ce a spus CTP despre legile Securității. „Afirmațiile lui Cristian Tudor Popescu, pentru că are o atât de mare influență, cred că au iritat niște oameni foarte importanți. Cred că vârfurile serviciilor secrete, care ar fi avut niște discuții mai dure cu proprietarii postului. La nivelul acesta, nu poate decât patronul cel mare să ia decizia. Numai că patronii nu au ieșit să dea o explicație. Ar fi fost foarte bine să iasă. Dar înțeleg că CTP a fost anunțat printr-un telefon de la un subaltern că nu i se prelungește contractul.

Lucrurile astea se întâmplă des. Din păcate, noi nu ne solidarizăm unii cu alții. Eu mă solidarizez cu Cristian Tudor Popescu. Mi se pare că ce s-a întâmplat acolo e de neacceptat într-o țară europeană. Dar se mai întâmplă și în alte țări, și în Anglia, în Franța, în Germania, ca să nu mai vorbesc de țările din fostl bloc sovietic, fostele țări comuniste ca Polonia, România … în care aceste mentalități dăinuie, nu pleacă”, a declarat Stelian Tănase.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole