Kamala Harris: Angajamentul Statelor Unite de a-şi proteja aliaţii este de neclintit

Angajamentul Statelor Unite de a-şi proteja aliaţii din NATO este „de neclintit”, a dat asigurări vineri vicepreşedinta americană Kamala Harris, în timpul unei întâlniri cu liderii ţărilor baltice, relatează France Presse şi Reuters.

„Eu recunosc ameninţările”, a spus ea despre tensiunile din jurul Ucrainei.

„Suntem alături de dumneavoastră în această problemă şi în multe altele”, şi-a asigurat ea interlocutorii, pe marginea Conferinţei de Securitate de la München, subliniind că garanţiile de protecţie reciprocă prevăzute de tratatul NATO sunt „de neclintit”.

Subliniind unitatea NATO, Harris a spus că „un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”, iar Statele Unite şi aliaţii lor sunt pregătiţi să răspundă cu sancţiuni dacă preşedintele rus Vladimir Putin decide să invadeze Ucraina.

„Înţelegem şi am spus-o clar că rămânem deschişi la diplomaţie. Sarcina revine Rusiei în acest moment, să demonstreze că este serioasă în această privinţă”, a mai declarat Harris.

Rusia şi Occidentul au făcut schimb de propuneri în ultimele săptămâni cu privire la arhitectura de securitate în Europa, în vederea dezamorsării crizei din jurul Ucrainei, conform Agerpres.

Printre cerinţele sale de securitate, Moscova vrea în special retragerea forţelor americane din Europa Centrală şi de Est şi din ţările baltice, aminteşte AFP.

Majoritatea propunerilor ruse au fost deja considerate inacceptabile de NATO, UE şi Statele Unite.

Foste republici sovietice, Lituania, Letonia şi Estonia avertizează în mod regulat împotriva oricărui compromis cu Rusia.

  1. Programul lui Harris în timpul călătoriei va fi „foarte intens”, a spus oficialul, și va implica o serie de discuții diplomatice „la miză mare, la nivel înalt”.

    Trupele americane se deplasează spre est
    Alți 1.000 de soldați americani se deplasează din Germania în România și se așteaptă să fie în vigoare până sâmbătă.Trupele americane adăugate celor 80.000 cu sediul în Europa „vor să-i liniștească pe aliații noștri și pe partenerii noștri pentru a descuraja agresiunea împotriva alianței pentru a efectua niște antrenamente comune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, reporterilor în această săptămână.

    Președintele Joe Biden a promis că va „aduna lumea” dacă Rusia își invadează vecinul. Dar el a insistat că trupele americane nu vor lupta în Ucraina. El a cerut americanilor din Ucraina să părăsească țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

SIE caută colegi noi! Campanie de recrutare a celui mai secret...

Serviciul de Informații Externe (SIE) este unul cu o muncă foarte interesantă, dar și ascunsă ochilor publicului larg. Foarte rar și-a căutat angajați prin...