Klaus Iohannis: Deturnarea avionului în Belarus este un caz „nemaiîntâlnit”. Va fi discutat la Bruxelles (Video)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că discuţiile de la reuniunea extraordinară a Consiliului European vor viza şi deturnarea avionului în Belarus, un caz „nemaiîntâlnit”.

„Avem două teme de mare actualitate (de politică externă): evoluţia din Orientul Mijlociu, unde, se pare, că lucrurile încet, încet se liniştesc şi avem, din păcate, situaţia avionului deturnat în Belarus, ceva nemaiîntâlnit, şi este clar că trebuie să discutăm şi să discutăm despre sancţiuni, despre investigaţii. Vor fi discuţii destul de complicate”, a spus şeful statului, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se desfăşoară la Bruxelles.

Certificatul verde digital

Despre certificatul verde digital privind COVID-19 președintele a arătat că va înlesni libera circulaţie. El a subliniat însă că acesta nu trebuie să ducă la discriminări între cetăţenii europeni.

„Avem teme importante care vor fi discutate în această seară şi mâine toată ziua. Avem o discuţie despre evoluţia pandemiei şi aici sunt două teme care şi pentru noi au o importanţă deosebită. Prima temă este certificatul COVID, certificatul digital, care într-un timp rezonabil de scurt trebuie să fie la dispoziţia cetăţenilor europeni şi cred că este un lucru bun, acest certificat va înlesni libera circulaţie, însă trebuie să avem grijă ca acest certificat să nu ducă la discriminări între cetăţenii europeni”, a spus şeful statului.

Şeful statului a subliniat că în contextul pandemiei de COVID-19 este nevoie de solidaritate.

„Avem, pe de altă parte, legat de pandemie, legat de vaccinare, tema solidarităţii, solidarităţii cu alte state, cu state terţe. În cazul nostru vorbim, de exemplu, despre Moldova. Noi am donat deja 300.000 de doze de vaccin Moldovei, dar sigur că şi alţii trebuie să facă lucruri similare pentru a ne asigura că avem o distribuire echitabilă a vaccinurilor”, a spus preşedintele Iohannis.

Lupta împotriva schimbărilor climatice

Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie echitabilă pentru fiecare stat membru al Uniunii Europene, astfel încât să fie suportabilă şi pentru economiile naţionale, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte, a mai arătat Klaus Iohannis.

„O temă foarte importantă, care se află pe agenda discuţiilor din această întâlnire a Consiliului, este legată de schimbările climatice. Noi am avut o discuţie foarte lungă în decembrie, discuţie în care şi eu am fost foarte implicat şi am hotărât să fim ambiţioşi şi să avem o ţintă ambiţioasă. Se ştie că pentru 2050 ne dorim neutralitatea climatică, dar deja pentru 2030 vrem să avem o reducere semnificativă a poluării faţă de anul 1990. Este, între timp, clar că vorbim de o reducere de 55% până în 2030. O ţintă foarte ambiţioasă, dar care credem că este realizabilă”, a afirmat Iohannis, înainte de reuniunea extraordinară a Consiliului European.

El a subliniat că schimbările climatice nu cunosc graniţe naţionale. „Din păcate, şi la noi am avut secetă; agricultorii, mai ales, ştiu foarte bine ce greu a fost. Am avut valuri de căldură şi, în special, cei bolnavi ştiu câte greutăţi au avut. Am avut, şi chiar acum câteva zile, inundaţii care, evident, că au produs pagube însemnate. Iată că nici noi nu suntem feriţi şi, de aceea, vrem să fim parte a Europei care luptă pentru prevenirea schimbărilor climatice, însă, pe de altă parte, trebuie să avem grijă ca această luptă să fie una echitabilă”, a adăugat şeful statului.

Potrivit preşedintelui Iohannis, împărţirea sarcinilor trebuie să fie echitabilă şi trebuie să ţină cont de nivelul de dezvoltare a fiecărei ţări, de economia fiecărei ţări şi de cetăţeni.

„Lupta împotriva schimbărilor climatice trebuie să fie suportabilă şi pentru economiile naţionale, dar şi pentru fiecare cetăţean în parte şi mă voi implica foarte mult în continuare pentru a avea o soluţie, un regulament echitabil, care ne pune în situaţia să ducem această luptă împotriva schimbărilor climatice, dar cu o împărţire echitabilă a sarcinilor”, a explicat Klaus Iohannis.

El a menţionat că la reuniunea Consiliului European se va discuta şi despre certificatul verde digital privind COVID-19, relaţia cu Rusia, precum şi despre relaţia cu Marea Britanie după Brexit.

Şeful statului a precizat lucrurile se mişcă în unele sectoare destul de greu în relaţia cu Marea Britanie şi trebuie să fie discutate aceste chestiuni.

„Vrem să discutăm aceste chestiuni. Pentru noi este important să se păstreze unitatea, solidaritatea şi să existe un tratament egal pentru toate statele Uniunii Europene. Pentru noi este extrem de important să avem condiţii egale pentru români, ca şi pentru ceilalţi europeni”, a transmis preşedintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole