Klaus Iohannis: NATO a aprobat grupul de luptă în România (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis face declarații, joi dimineață, înaintea Summitului extraordinar al NATO, organizat la Bruxelles în contextul războiului din Ucraina.


Principalele declarații:

Este al doilea Summit NATO într-o lună de zile de când Rusia a atacat complet neprovocată Ucraina.

Ne întâlnim pentru a discuta împreună situația, pentru a discuta măsurile pe care vrem să le luăm și planurile.

În cadrul acestui summit dorim să dovedim că suntem uniți, că suntem uniți și în NATO dar și în relația transatlantică.

Vrem să discutăm cum putem să ajutăm în continuare Ucraina.

În primul rând, e vorba de ajutor umanitar în Ucraina și pentru cei care fug din fața războiului.

Vrem să discutăm și lucruri care pentru noi sunt extraordinar de importante, precum consolidarea flancului estic.

Avem deja acum o veste foarte bună.

Conform declarației secretarului Stoltenberg, NATO a aprobat grupul de lucru în România.

Este acel grup de luptă pe care l-am solicitat, Franța va fi națiune cadru, umrează negocieri în NATO epntru a vedea cine mai trimite trupe

Sunt foarte bucuros că s-a decis atât de repede deja

Voi sublinia importanța unității sprijinului pentru Ucraina

Trebuie să vă spun de pe acum: Voi insista că flancul estic al NATO trebuie consolidat mai bine

Trebuie să construim o apărare foarte solidă și serioasă pe flancul estic

Grupul de luptă este un început foarte bun dar este nevoie de o consolidare mai puternică

Q: Pe lângă ceea ce ați enumerat, cum va lucra România la securitatea proprie?

A: Securitatea începe de acasă. Am decis la CSAT să creștem apărarea de la 2% la 2,5% din PIB. La ministerul Apărării și Armată se lucrează la un plan îmbunătăți de dotare. Ne dorim să avem aliații la noi, dar și apărarea noastră solidă.

Aș mai face o remarcă importantă: Românii sunt îngrijorații de această situație. Vreau să vă spun foarte clar: Nicunu român nu trebuie să se teamă. Suntem parte din cea mai importantă alianță care a existat vreodată. Militarii noștri sunt bine pregătiți, România nu este în pericol, românii sunt în siguranță.

Q: Ce poate face România pentru securitatea regională?
A: Forța de menținere a păcii nu a fost agreată în NATO. România participă la formate aliate în regiune dacă ne amintim că din 2017 un batalion românesc participă la grupul de luptă din Polonia și invers. Vom fi în continuare tot mai prezenți unde va fi nevoie de noi.

Q: Unde va fi poziționat Grupul de luptă?
A: Când vor fi toate detaliile gata, vom anunța.

Q: Cum se face consolidarea flancului estic?
A: Poziționând forțe armate în primul rând. Avem nevoie de apărare antirachete, echipament foarte modern. Lucrurile nu mai sunt așa simple, cu un avion și un tanc nu mai poți câștiga mare lucru.

Q: Cum putem sprijini Ucraina în fața armelor chimice?
A: Nu putem porni de la premisa că cineva le folosește, sunt interzise. Sperăm să rămână așa și semnatarii actelor internaționale să respecte ce au promis.

Q: Sunt justificate îngrijorările privind Republica Moldova sau țara noastră?
A: Nu sunt justificate, românii pot sta liniștiți, România este în siguranță. Nici îngrijorările legate de Moldova nu sunt justificate în afară de speculațiile din presă. Problemele Moldovei sunt legate de refugiați. Putem să ajutăm Moldova cu finanțări, cu transfer de energie. Nu avem niciun fel de date că ar exista altfel de amenințări.

Q: Veți lua în discuție situația de muniție sovietică din Transnistria?
A: Această temă nu a fost pe agenda discuțiilor de azi.

Q: Veți ridica tema unei prezențe permanente americane în România?
A: Întărirea flancului estic înseamnă evident prezență permanentă, de aceea am insistat cu grupul de luptă.

 

3 COMENTARII

 1. ONU să „cere” din nou Rusiei să pună capăt „imediat” războiului din Ucraina.

  Adunarea Generală a ONU urmează să voteze joi o nouă rezoluție fără caracter obligatoriu care, dacă va fi adoptată de majoritatea statelor membre, va „cere” ca Rusia să oprească „imediat” războiul din Ucraina.

  Votul are loc după ce 141 de țări au aprobat o rezoluție anterioară, pe 2 martie, care cere Rusiei să înceteze imediat utilizarea forței împotriva Ucrainei.

  La acel vot, cinci state, inclusiv Rusia, au votat împotrivă și 35 s-au abținut. Rezoluția nu era obligatorie și, în afară de demonstrarea izolării Rusiei pe scena mondială, nu părea să aibă impact asupra luptei.

  Miercuri, Ucraina a prezentat noua rezoluție la o altă sesiune de urgență a Adunării Generale de la New York.

 2. Mai mult, aproape jumătate dintre respondenți sunt „absolut siguri” că Rusia ar trebui să atace Uniunea Europeană, în timp ce doar 13,4% s-au opus ideii.
  În cadrul sondajului, participanților li s-a oferit o listă cu mai multe țări despre care cred că vor fi vizate de Rusia. Peste 75 la sută au ales Polonia și alte națiuni alese includ Estonia, Lituania, Letonia, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia și Ungaria.

  Realizat de Active Group, sondajul a constatat că 86,6% dintre ruși „tolerează și susțin potențialul atac asupra teritoriului Uniunii Europene, inclusiv Polonia, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Republica Cehă, Slovacia și altele”.

 3. Domnulm IOHANIS ESTE presedintele Romaniei, cum , de cand . Daca ne aduci razboiul aici , vin sa te omor cu mana mea. Nu vreau sa mai facem parte din NATO si nici din UE> NATO nu i-a adus nimic ROMANIEI, ia luat banii, iar UE me-a Dat pesta porcina si gripa aviara , a blocat comertul exterior al fabricilor de industrie alimentara care s-au modernizat prin PNDR. Domnule IOHANIS sa NU ADUCI razboi in Romania. NATO Sa-si ia trupele de aici si sa plece sa se duca la MARO in Franta sau chiar la BIDEN. Domnule Geoana asa ai nogociat pentru Romania, aduci razboiul aici, Avea dreptate domnul Ilescu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole