La CNAS, ”avem bani pe nouă luni”, avertizează președintele instituției, Valeria Herdea

Publicat: 01 apr. 2024, 18:25, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
La CNAS, ”avem bani pe nouă luni”, avertizează președintele instituției, Valeria Herdea
foto: G4Media.ro

La CNAS, ”avem bani pe nouă luni”, avertizează președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Valeria Herdea, care mai precizează că ultimul trimestru al anului nu este acoperit.

„Avem bani pe nouă luni. Ultimul trimestru nu avem bani. Ori facem un efort toţi să încercăm să reducem cheltuielile şi pierderile din sistem şi încercăm să mobilizăm şi pacienţii să vină proactiv, în aşa fel încât prevenţia care costă mai puţin să îi ajute să nu ajungă în viitorii ani la boală şi să avem o previziune corectă”, a declarat președintele CNAS.

Medicul Valeria Herdea subliniază că este necesară o reformă în privința contractului asigurat -asigurator , altcumva ”degeaba creștem salariile”.

„Dacă nu o să facem reformă, degeaba creştem salariile. (…) Dacă nu o să avem curaj să vorbim despre contractul asigurat – asigurator nu o să facem reformă. A vorbi despre contractul asigurat – asigurator înseamnă să înţeleagă fiecare om că are drepturi atunci când este asigurat, că această casă de asigurări cum este ea oferă nişte lucruri prin care îşi poate prezerva sănătatea, dacă este partener activ cu medicii, indiferent de ce segment”, explică președintele CNAS.

În acest sens, medicul Valeria Herdea amintește de ”simpla programare la medicul de familie în luna de naștere”.

 ”Ar trebui să ne gândim foarte bine că există şi drepturi şi obligaţii în oglindă. Una dintre ele ar fi aceea a prezentării, a simplei programări la medicul fiecăruia de familie în luna de naştere. (…) Ar trebui să existe şi aceste obligaţii ale pacientului”.

Responsabilitate

De altfel, președintele CNAS a declarat în repetate rânduri despre nedesitatea convingerii populației de a se programa la o consultație de prevenție la medicul de familie.

”Trebuie să înțelegem că suntem și noi responsabili de sănătatea noastră. Într-un sistem cu buget mic alocat, cred că ar fi cazul să devenim pro-activi. Așa cum vin cu copiii, așa vor veni și adulții, pentru că beneficiile vor fi majore. Depistarea la timp unui cancer, există niște pași pe care îi poți face. Consilierea simplă pentru renunțarea la fumat, reducerea cărnii roșii, reducerea cantității de sare, mersul pe jos, hrana, lichidele pe care să le bei – sunt lucrurile care se vor discuta într-un astfel de plan pentru sănătatea fiecăruia. Este un cadou pe care ni-l putem face. Ține de noi”, explică președintele CNAS.