La Combinatul din Galați e repornit „Furnalul 5” în contextul redresării pieței oțelului

Administrația Combinatului Siderurgic „Liberty” de la Galați, fostul Sidex, a anunțat că la jumătatea lunii martie va repune în funcțiune Furnalul nr 5, principalul furnal al combinatului, care asigură de peste un deceniu producția de 2,2 milioane de tone de oțel.

Repunerea în funcțiune a furnalului, la care în ultimele două luni a fost executate lucrări de revizie a echipamentelor în valoare de 18,3 milioane de lei, are loc în contextul semnalelor de redresare a pieţei oţelului din Europa, susţinute de îmbunătăţirea costurilor de producţie şi a preţurilor, potrivit unui comunicat al companiei.

„Având în vedere semnalele care indică redresarea pieţei în Europa şi finalizarea cu succes a programului de mentenanţă si îmbunătăţire a Furnalului nr. 5, planificăm repornirea acestuia la mijlocul lunii martie.

Pe parcursul acestui program am menţinut întreaga echipă şi am continuat să facem investiţii pe platforma siderurgică şi în calitatea produselor noastre pentru a creşte profitabilitatea companiei”, a declarat Ajay Aggarwal, Preşedintele Liberty Steel Group Europe şi preşedintele Consiliului de Administraţie al combinatului de la Galaţi.

Potrivit acestuia, în prezent sunt realizate studii de fezabilitate pentru relocarea tehnologiei şi echipamentelor platformei siderurgice „Dongbu” achiziționate de Liberty Steel Group de la compania KG Steel din Coreea în cadrul planurilor de implementare a strategiei „GreenSteel”, de producere a oțelului fără emisii de CO2.

În anii 70, „Furnalul  5” era cel mai mare furnal operațional din Europa

„Furnalul 5” era la momentul punerii în funcțiune cel mai mare furnal operațional din Europa. Are un volum de 2.400 mc şi are o capacitate de 5.500 tone pe zi.

A fost construit în perioada 1975/1978 și a presupus săpături de 13 milioane mc de pământ, 2.800 de metri cubi de piloți, turnarea a 142.000 mc de betoane, construirea a 12 km cale ferată, ridicarea unor construcții în greutate totală de 22.800 tone și montarea a 14.500 tone de utilaje.

Furnalul are 1.500 mc de zidărie refractară, 2.500 km de cabluri electrice și 79 km de conducte tehnologice.

În fiecare schimb, la „Furnalul 5” lucrează 70 de siderurgiști. A fost modernizat în urmă cu cincisprezece ani, prin investiții de 80 milioane de euro, atunci fiind introdus și un sistem de urmărire pe calculator a funcționării instalațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...