La Galați a fost inaugurat primul centru din UE pentru instruirea marinarilor fluviali

Publicat: 28 feb. 2023, 22:00, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
La Galați a fost inaugurat primul centru din UE pentru instruirea marinarilor fluviali

Deși din flota de 301 de nave maritime ale României au mai rămas doar ferry-boat-urile „Mangalia“ şi „Eforie”, care ruginesc la cheu, iar în navigația fluvială de la Dunăre mai avem câteva companii cu un număr redus de nave, iar asta sugerează că în țara noastră nu prea ar mai fi nevoie de marinari, pregătirea profesională a navigatorilor a rămas totuși la un nivel ridicat, în momentul de față România fiind printre primii 10 „furnizori” de ofițeri de marină la nivel mondial.

Instruirea personalului navigant este realizată în cadrul Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor și are două centre, la Constanța pentru pregătirea marinarilor din navigația maritimă și la Galați, pentru instruirea marinarilor din navigația costieră și fluvială.

Evident, se pune întrebarea de ce statul român cheltuie bani pentru școlirea viitorilor marinari în condițiile în care nu mai are flotă și pregătește navigatori pentru alte țări? Răspunsul este că statul nu cheltuie bani pentru instruirea navigatorilor deoarece toate aceste cursuri sunt contracost, iar investițiile în dotările CERONAV sunt din banii încasați din aceste taxe.

Pe mările și pe fluviile din întreaga lume navigă 40.000 de români, 30.000 de marinari clasici, „de mare” și peste 10.000 care fac parte din personalul navigant fluvial, care aduc anual în țară aproximativ un miliard de euro, bani care sunt investiți și cheltuiți în România.

La Galați, primul centru din UE complet dotat pentru instruirea marinarilor fluviali

După ce în urmă cu patru ani a fost inaugurat noul centru CERONAV de la Galați, înființat în baza unor investiții de 20 milioane de lei acum a fost inaugurat tot la Galați primul centru din Uniunea Europeană complet dotat cu facilităţi conforme de instruire, atât pentru pregătirea teoretică, cât şi pentru cea practică.

Baza de instruire practică aparține CERONAV, proiectul fiind realizat în baza unor investiţii în valoare de aproximativ 6 milioane de euro.

Facilităţile de instruire practică ce se vor realiza în cadrul Bazei de instruire practică de la Galați vor duce la asigurarea standardelor de calitate și siguranţă a activităţilor ce vor fi prestate la bordurile navelor fluviale, de către absolvenţii programelor de instruire.

„Obiectivul de investiţii care cuprinde un poligon de instruire şi o bază de instruire practică, face parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii CERONAV, privind activitatea de instruire din sectorul navigaţiei pe ape interioare.

Este primul centru din Uniunea Europeană complet dotat cu facilităţi conforme de instruire, atât pentru pregătirea teoretică, cât şi pentru cea practică. CERONAV oferă personalului navigant fluvial training la cele mai înalte standarde”, a declarat directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupşa.

Baza de instruire practică de la Galaţi, dotată cu toate facilităţile necesare desfăşurării aplicaţiilor practice din cadrul cursurilor, este necesară în vederea respectării cerinţelor legale ale Uniunii Europene.

Asta înseamnă că absolvenții cursurilor de la Galați vor avea recunoașterea calificării profesionale necesare pentru a se putea angaja la oricare companie de navigație din statele UE.

Standardele instrurii practice și facilitățile și echipamentele de instruire practică sunt impuse de Comisia Europeană prin Directiva 2017/2397 pentru recunoaşterea calificărilor profesionale în domeniul navigaţiei interioare şi standardele CESNI de competenţe profesionale – ES-QIN.