La Galați, criză de vaccinuri Jhonson &Jhonson. Direcția de Sănătate a cerut suplimentarea stocurilor

În condițiile în care foarte mulți dintre cei care se vaccinează în aceste zile preferă vaccinul Johnson & Johnson, care este administrat în doză unică și le permite eliberarea certificatului verde, a apărut un deficit de doze din acest vaccin.  

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a solicitat Centrului Regional de Vaccinare de la Constanţa repartizarea unui nou stoc de doze de Jhonson & Jhonson, după ce mai mulți medici de familie au epuizat dozele pe care le aveau la cabinete şi au solicitat suplimentarea stocurilor. La cabinetele unora dintre medicii de familie au fost întocmite liste de așteptare, cu până la o sută de persoane.

S-a ajuns la această situație după ce rezervele de vaccin Jhonson & Jhonson au fost distribuite la cele 18 centre de vaccinare. Potrivit purtătorului de cuvânt al DSP Galaţi, Liliana Iordăchescu, pentru a nu se crea sincope în vaccinarea persoanelor care se prezintă la centrele de vaccinare, a fost luată decizia ca rezervele de vaccin Jhonson & Jhonson să fie distribuite la centre, urmând ca solicitările medicilor de familie să fie rezolvate prin suplimentarea stocurilor. Conform procedurii, pentru fiecare cabinet medical de familie se acordă câte 10 doze de Jhonson & Jhonson.

La nivelul judeţului Galaţi sunt 18 centre de vaccinare și 47 de cabinete ale unor medici de familie care administrează doze de vaccin anti-Covid.

Cifrele zilei: 745 de cazuri noi, 33 de decese și 1.745 de vaccinări

Potrivit datelor Prefecturii Galați, începând cu data de 4 ianuarie în județ au fost administrate 291.668 de doze de vaccin. Numărul total al persoanelor care au primit și a doua doză, până în prezent, este de 108.615. Alte 22.155 de  persoane au primit doar prima doză de vaccin, iar 16.723 de persoane au primit și a 3-a doză. Un număr de 35.560 de gălățeni s-au imunizat cu vaccin Jhonson & Jhonson.

În ultimele săptămâni, numărul gălățenilor care se vaccinează a crescut la aproximativ 3.000-3.500 în 24 de ore, cu mult peste cifrele din perioada iulie-septembrie, când mai multe centre de vaccinare au fost închise din cauza lipsei solicitărilor. Duminică, în județul Galați au fost vaccinate 1.745 de persoane, numărul mic de vaccinări fiind explicat și prin faptul că a fost o zi de weekend. Din cei 1.745 de gălățeni, 1.180 s-au vaccinat cu prima doză, 305 cu doza a 2-a și 260 cu cea de a 3-a doză.  

În pofida creșterii numărului de vaccinări, la Galați situația este în continuare foarte gravă, medicii și personalul medical reușind cu greu să asigure tratarea pacienților care se prezintă la Urgență după ce s-au infectat cu Covid-19. Potrivit Prefecturii Galați, duminică au fost raportate 757 de cazuri nou confirmate și 33 de decese. Din cele 33 de persoane decedate, 31 nu erau vaccinate.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...