La o oră după urne s-au deschis și dosarele penale

Publicat: 18 mai 2025, 08:52, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în ALEGERI , ? cititori
La o oră după urne s-au deschis și dosarele penale
Foto: Facebook MAI

La scurtă vreme după deschiderea urnelor de vot în țară au început să sosească și sesizările către unitățile MAI. Polițiștii au avut de lucru încă din zori. Deja la ora 8.00 patru persoane erau cercetate penal pentru fapte legate de procesul electoral.

Polițiștii dintr-o localitate din județul Ilfov efectuează cercetări după ce un membru al unui birou electoral al unei secții de votare a reclamat că a fost amenințat de locțiitorul președintelui secției de vot.

Într-o localitate din județul Brăila, polițiștii au fost sesizați prin apel la 112 cu privire la faptul că un bărbat oferă băuturi cetățenilor pentru a-i determina să voteze un anumit candidat. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru coruperea alegătorilor.

A fost o noapte liniștită, transmite MAI

Pe timpul nopții nu au fost înregistrate incidente care să vizeze securitatea sediilor secțiilor de votare.

În această dimineață, efectivele Ministerului Afacerilor Interne care au asigurat măsurile de protecție le-au predat președinților birourilor electorale, cu sigiliile intacte”, a transmis comisarul șef Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al MAI.

Pe parcursul zilei de ieri și al nopții, structurile MAI au fost sesizate cu privire la 76 de posibile incidente, mai mult de jumătate dintre acestea fiind despre continuarea propagandei electorale.

30 de sesizări nu erau de competența Ministerului Afacerilor Interne și au fost trimise pentru soluționare către birourile electorale și Autoritatea Electorală Permanentă.

Din totalul de 76 de incidente sesizate, nouă nu s-au confirmat, iar alte șase sunt în curs de cercetare.

Autoritatea președinților de secții se întinde 500 de metri în jurul localului

Astăzi, peste 43.000 de angajați ai MAI sunt mobilizați, la nivelul întregii țări. Principalele lor misiuni sunt protecția celor peste 18.900 de secții de vot și verificarea sesizărilor cu privire la posibile incidente electorale.

Toate misiunile structurilor MAI legate de alegeri sunt monitorizate și coordonate prin Centrul Național de Conducere Integrată, care este în legătură permanentă cu centrele operaționale similare activate la nivelul Municipiului București și al fiecărui județ.

În sprijinul efectivelor din teritoriu au fost trimise de la București, forțe suplimentare.

Obligația de a lua măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții revine președinților birourilor electorale ale secțiilor de votare, care au atribuții și în afara secției de vot, în jurul secțiilor, precum și pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri, a mai evidențiat MAI.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispozițiilor președintelui biroului electoral al secției de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot și în împrejurimi constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.