La SAB-If: Deficitul de personal este de 65%, calculat doar la populația declarată statistic, nu la cea reală!

Publicat: 11 dec. 2023, 07:45, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
La SAB-If: Deficitul de personal este de 65%, calculat doar la populația declarată statistic, nu la cea reală!

La ora actuală, la Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, deficitul de personal este de 65%, calculat doar la populația declarată statistic, nu la cea reală, avertizează dr. Alis Grasu, managerul SAB-If, la podcastul ”Dialogurile Puterii”.

”Deficitul de personal este binecunoscut. Deficitul de personal, actualmente, este de 65%, calculat doar la populația declarată statistic, nu cea reală. Pentru că, dacă populația declarată statistic în regiunea București-Ilfov este de 1,4 milioane de locuitori, cea reală este dublă. Vorbim de peste 2,8 milioane de locuitori permanent. Că vorbim de turiști, că vorbim de persoane aflate la studii, studenți, elevi, că vorbim de persoane care lucrează în București, persoane aflate în tranzit, persoane fără domiciliu, dar care locuiesc în București…”.

Pentru a face față celor peste 1.800 de apeluri zilnic, cu un parc de mașini aproape de casare, care trebuie să facă față traficului infernal din București, la SAB-If personalul este mobilizat în regim de gardă. Astfel, ambulanța învinge timpul și ajunge la cel care are nevoie de ajutor medical: de la banalele viroze sezoniere, până la afecțiuni, ORL, afecțiuni oftalmologice, cardiovasculare, neurologice, respiratorii, osteoarticulare, diabet etc.

Multe riscuri

Personalul de la ”Ambulanță” are de înfruntat multe riscuri și profesează în condiții cu totul diferite, comparativ cu colegii lor din cabinetele medicale.

”Medicul care lucrează pe ambulanță, ca și asistentul, ca și ambulanțierul aici, are de înfruntat foarte multe riscuri. Medicul, împreună cu întreg echipajul lui cară aparatura la pacient, care nu i deloc ușoară, monitor, defibrilator, ventilatorul, targa, oxigen, trusele care sunt foarte grele. Scaunul sau targa, când se întorc de la pacient, trebuie să aducă cel mai adesea pacientul la ambulanță și aici necesită eforturi foarte mari. De cele mai multe ori, medicul lucrează într-o ținută destul de grea, într o uniformă destul de greu de purtat. Lucrează în bocanci, ca și personalul de intervenție din alte zone, din zonele de forță. Lucrează la temperaturi foarte ridicate vara, la temperaturi foarte scăzute, iarna, în frig, în ploaie, în condiții de vânt, de ninsoare, ajunge acasă la pacient. Să știți că, odată ajuns acasă la pacient, nu te simți foarte comod, căci pacientul, într-un fel se comportă atunci când vine el la cabinet, când vine el la spital, când vine el într-o unitate medicală și altfel acasă, când are toate drepturile, căci ai ajuns în casa lui”, subliniază dr. Alis Grasu.

Ca de fiecare dată, la  ”Dialogurile puterii”, împreună cu invitații, dezbatem problemele importante pentru cititorii noștri. Sperăm ca ”Dialogurile puterii” să ajungă la factorii de decizie –  Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne – cei care pot rezolva problemele de la SAB-If în folosul cetățenilor.