La Sfânta Parascheva, doar vaccinații sau cei trecuți prin boală intră în biserică

Publicat: 01 oct. 2021, 11:30, de Mihaela Verdes, în ACTUALITATE , ? cititori
La Sfânta Parascheva, doar vaccinații sau cei trecuți prin boală intră în biserică

Premierul Florin Cîțu anunță că doar cei vaccinați sau trecuți prin boală au voie să intre în biserică, la pelerinajul de Sfânta Parascheva. Procesiunea are loc la Iași, anual, pe 14 octombrie. Este cel mai mare pelerinaj ortodox din Moldova.

Pelerinajul de Sfânta Parascheva se va putea desfăşura dacă se respectă regulile în vigoare privind gestionarea pandemiei de COVID-19. Prim-ministrul Florin Cîţu a spus că, înainte de procesiune, organizatorii ar trebui să solicite DSU local şi o recomandare în acest sens.

Dacă se respectă exact regulile pe care le avem în vigoare în acest moment, nu văd o problemă. Dar trebuie să respecte: distanţare socială, mască, dezinfectant. Cred că, dacă toate acestea se respectă, nu trebuie să fie o problemă”, a spus Florin Cîţu, la TVR 1.

Dacă sunt la coadă, afară, nu este nevoie

Premierul a precizat că pelerinii care doresc să intre în biserică ar trebui să prezinte dovada vaccinării sau că au avut coronavirus.

În partea de interior ar trebui, teoretic. Dacă sunt la coadă, afară, nu este nevoie, sunt afară, în spaţiu liber. Dacă este aşa, da. Dar acum nu ştiu exact care vor fi procedurile acolo şi cum se va desfăşura întreg pelerinajul.

Eu zic că cel mai bine ar fi ca organizatorii să ceară celor de la DSU să vadă … o recomandare. DSU poate să dea recomandare şi ar fi bine, înainte de a începe procesiunea, să fie cerută o recomandare de la DSU, ca să se ştie exact regulile care trebuie respectate”, a arătat Cîţu.

Anul trecut, pelerinajul a fost anulat

În 2020, pelerinajul de Sfânta Cuvioasă Paracheva a fost interzis celor care nu locuiau în Iași. Motivul a fost pandemia de coronavirus. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române spunea atunci că este „ceva nemaiîntâlnit în istorie”. Procesiunea de Sfânta Parascheva este organizată anual, din 1641.

Sfânta Cuvioasă Parascheva este prăznuită cu o anumită tristeţe, pentru că nu toţi credincioşii din ţară care ar fi dorit să fie la Iaşi au această posibilitate. S-a întâmplat ceva nemaiîntâlnit în istorie. Au fost opriţi să vină la sărbătoarea ei credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi. Cu alte cuvinte, li se dă dreptul, sau se dă voie să se închine doar ieşenilor la racla sfintei, nu şi credincioşilor din ţară”, a spus Patriarhul Daniel anul trecut.