Legea junglei: Firmele sfidează Agenția pentru Protecția Mediului! Exemple concrete

Publicat: 27 mai 2024, 08:50, de Andrei Ceausescu, în ACTUALITATE , ? cititori
Legea junglei: Firmele sfidează Agenția pentru Protecția Mediului! Exemple concrete

Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud (APM BN) se confruntă cu o problemă recurentă: tot mai multe firme din județ se apucă de lucrări de construcții fără a obține în prealabil avizele și autorizațiile necesare.

Luna aceasta, APM a respins solicitarea de acord de mediu depusă de Drăgoi Forest SRL din Telciu pentru o hală industrială. Firma, înființată acum 10 ani și cu 12 angajați, a motivat că nu a solicitat avizele la timp din greșeală, conform Gazeta de Bistrița.

Drăgoi Forest SRL nu este un caz singular. În ultimele luni, APM a respins solicitări similare din partea altor firme din județ, printre care:

  • DHD UNIC DEVELOPMENT SRL: pentru reabilitarea unei clădiri din Bistrița
  • SC Grup Neldalex SRL: pentru amplasarea unui cort pentru evenimente în Cormaia
  • Phoenix MS SRL: pentru construirea a trei spații de depozitare la Șintereag (un producător de armament)

Toate aceste firme au ignorat Legea nr. 292/2018 privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice și private asupra mediului, care stipulează clar că procedura de evaluare a impactului nu poate fi inițiată după demararea lucrărilor.

Problema se extinde și la proiecte inițiate de autoritățile locale. În 2022, APM a respins solicitarea de acord de mediu depusă de Direcția de Servicii Publice a Municipiului Bistrița pentru noua stație de beton, din cauza demarării lucrărilor fără obținerea avizelor legale.

O soartă similară a avut-o și proiectul pârtiei de schi de la Rodna, respins în 2020 din cauza lipsei completărilor la documentația depusă de Primăria Rodna.

Comportamentul acestor firme și instituții pune în pericol mediul și demonstrează o lipsă de respect flagrantă față de lege. Agenția pentru Protecția Mediului a anunțat că va intensifica controalele și va lua măsurile legale necesare împotriva celor care încalcă legea.

Pe lângă respingerea solicitărilor, APM a aplicat sancțiuni și firmelor care au demarat lucrări ilegale. De exemplu, Comisariatul Bistrița-Năsăud al Gărzii Naționale de Mediu a sancționat constructorul firmei DHD UNIC DEVELOPMENT SRL.