Exclusiv. Legumicultorii români și-au scos solariile la vânzare

Publicat: 16 oct. 2022, 10:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Exclusiv. Legumicultorii români și-au scos solariile la vânzare

Legumicultorii și-au scos solariile la vânzare, din cauza creșterii semnificative a costurilor de producție. La modă este și închirierea, pentru că forța de muncă este greu de găsit, iar fermierii încep să-și restrângă activitatea și să-și redimensioneze culturile, astfel încât să poată să fie muncite doar cu membrii familiei.

„Se demontează, se taie, nu este o problemă. Prețurile nu sunt foarte mici, pentru că omul vrea să recupereze din investiție. Sunt și foarte mulți care vor să închirieze, momentan, însă, nu sunt prea mulți doritori, pentru că nimeni nu vrea să mai muncească”, a declarat pentru Puterea Ion Păunel, președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli din Olt.

Prețul de vânzare pentru un solar utilizat ajunge undeva la 60-70% din prețul unuia nou, care poate să coste și până la 20.000 euro pe metrul pătrat.

„Solar tip fermă, cu o lungime de aproximativ 18m x 8 m, fără folie. Este utilizat, în stare bună. Stă suspendat pe rectangulară ..(…) Este demontabil. Se poate muta oricând și oriunde. Negociabil”, așa sună un anunț pe site-urile de specialitate, iar prețul de la care se pornește este de 8.600 lei.

70% din producători, pe minus

După un an dificil, în care undeva la 70% dintre fermieri au ieșit pe minus, după cum spune Ion Păunel, doar vreo 10% dintre ei au început să-și achiziționeze ceea ce le trebuie pentru anul viitor.

„Prețurile sunt destul de mari, legumicultorii nu au atâția bani ca să poată să-și asigure necesarul. Vom avea foarte multe abandonuri, în special în cazul producătorilor mici, care nu au reușit să se capitalizeze și vor pleca să lucreze în străinătate, sezonier, cel puțin”, a mai spus Ion Păunel.

Potrivit informațiilor din piață, prețul unei tone de azot a ajuns la peste 6.000 lei, față de 4.500 lei anul trecut, ca să nu mai vorbim de scumpirile la energia electrică.

Cei mai afectați sunt producătorii de dimensiuni mici și medii, care își vor restrânge activitatea, însă este de așteptat ca multe spații protejate să fie abandonate pur și simplu.

Citește și Exclusiv. Bătaie de joc la adresa legumicultorilor: Cum au pierdut banii din programul Tomata, Ciclul II