Liberalii vor eliminarea supraimpozitării contractelor part time și taxarea lor doar pe timpul efectiv lucrat (proiect de lege)

La jumătate de an de când au decis să suțină inițiativa social – democraților, de impozitare la nivelul salariului minim a contractelor parțiale, liberalii revin asupra ei. O inițiativă legislativă solicită din nou taxarea doar a orelor lucrate.

Propunerea îi aparține fostului ministrul al Muncii, Raluca Turcan, și a fost semnată deja în această săptămână de majoritatea colegilor liberali.

Conform OUG 16/2022, începând cu august 2022, contractele de munca part-time sunt impozitate cel puțin la nivelul salariului minim brut pe țară.

Exceptiile vizate:

  • elevii sau studenții, cu vârstă pâna la 26 de ani, aflați într-o formă de școlarizare;
  • ucenicii, potrivit legii, în vârstă de până la 18 ani;
  • persoane cu dizabilitati sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8 ore pe zi;
  • persoanelor care au calitatea de pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepția pensionarilor pentru limita de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum și a celor care cumulează pensia pentru limita de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii;
  • salariaților care realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel putin egală cu salariul de baza minim brut pe țară.

Supraimpozitare criticată de mediul de afaceri

Mediul de afaceri românesc a spus în repetate rânduri că această măsură fiscală ignoră realitatea pieţei muncii şi specificul multor domenii de activitate.  

„Mediul de afaceri consideră că această măsură fiscală ignoră realitatea pieţei muncii şi specificul multor domenii de activitate în condiţiile în care legislaţia muncii permite încheierea unor astfel de contracte de muncă cu timp parţial, flexibilitatea şi libertatea de alegere a modului şi a timpului de lucru reprezentând o preocupare importantă în ultimii ani pentru adaptarea la condiţiile socio-economice actuale.

Printre efectele ce nu întârzie să apară, întrevedem încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă cu timp parţial ce va conduce implicit la creşterea ratei şomajului.

Aşadar, nu este greu de anticipat că supraimpozitarea contractelor de muncă cu timp parţial va avea efecte contrare celor aşteptate de autorităţi”, declara pentru Agerpres, la sfârșitul lunii octombrie, Serge R. Gonvers, country managing Partner, Baker Tilly Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...