Licitație de obiecte de patrimoniu care n-a mai avut loc

Obiectele vechi, de patrimoniu, descoperite prin cine știe ce situri istorice și arheologice atrag, de când lumea, colecționarii și iubitorii de astfel de obiecte. Căci, deși constituie infracțiune, patrimoniul care a ajuns în case particulare se scoate, pe șest sau chiar la vedere, la vânzare, contra unor sume imense de bani.

O astfel de colecție privată având în compoziție peste 7.000 de bunuri istorice/arheologice a fost descoperită într-o casă particulară de la Lido di Ostia, lângă Roma. Practic, proprietarul, care organizase obiectele într-o adevărată galerie clandestină de artă a făcut un catalog cu fotografii, îmbiind colecționarii bogați să le cumpere.

Fosile, amfore, ceramică, statui, podoabe, obiecte sacre, arme, instrumente medicale și multe monede, toate atent catalogate și păstrate în cutii, rafturi și vitrine erau trecute în catalog, una mai tentantă ca alta.

Obiectele sunt datate începând cu perioada Cretacică și ajungând la secolul al IX-lea î.Hr. și secolul al XIX-lea. Însă, licitația și vânzarea n-au mai avut loc. Căci, a fost sesizat Parchetul din Velletri care a emis ordin de arestare pentru proprietarul bunurilor, acuzația fiind de spălare de bani și încălcare a regulilor de protecție a patrimoniului istoric/arheologic. Însă, până la verdictul instanței, colecționarul beneficiază de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...

Directorul Florin Nicolae, pas cu pas, mușamalizează aranjamentul mafiot regizat de...

Directorul general al Agenției Domeniilor Statului (ADS), Florin Nicolae, face eforturi disperate să mușamalizeze aranjamentul mafiot „țesut” de fostul director George Sava, prin care...