Liderii UE vor ca certificatul Covid-19 să aibă aceeași valabilitate pentru toate statele membre

Certificatul digital Covid-19 ar trebui să aibă aceeași valabilitate pentru toate statele membre ale Uniunii Europene, susțin liderii UE.

Liderii UE s-au reunit joi în Consiliul European. Printre altele, s-a discutat despre situația epidemiologică în contextul răspândirii variantei Omicron a SARS-CoV-2.

Aceștia susțin administrarea urgentă a dozelor de rapel (booster) și abordarea coordonată pentru stabilirea perioadei de valabilitate a certificatului digital COVID-19.

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 16 decembrie 2021, la reuniunea Consiliului European și la Summitul Euro în format extins, desfășurate la Bruxelles, Regatul Belgiei, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Subiectele abordate de liderii europeni în cadrul Consiliului European au vizat pandemia de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența față de acestea, prețurile la energie, securitate și apărare, aspectele externe ale migrației și relațiile externe ale Uniunii Europene, cu accent pe situația de la granițele cu Ucraina și cu Belarus, precum și pregătirea Summitului UE – Uniunea Africană din februarie 2022.

Referitor la pandemia de COVID-19, liderii europeni au abordat situația epidemiologică preocupantă de la nivelul UE, inclusiv în contextul apariției și răspândirii noii variante a virusului SARS-CoV-2, Omicron.

Liderii europeni au agreat continuarea eforturilor de coordonare la nivelul Uniunii pentru a răspunde evoluțiilor legate de pandemie, pe baza datelor științifice disponibile și a unor criterii obiective, care să nu submineze funcționarea Pieței Unice sau să nu pericliteze libera circulație în interiorul Uniunii. De asemenea, a fost subliniată importanța vitală a procesului de vaccinare în combaterea pandemiei, inclusiv prin administrarea urgentă a dozelor de rapel (booster). În același context, a fost reiterată importanța deosebită a contracarării fenomenului dezinformării, care continuă să fie unul dintre principalele motive ale refuzului vaccinării.

Totodată, liderii UE au susținut o abordare coordonată pentru stabilirea perioadei de valabilitate a certificatului digital al UE privind COVID-19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Corupție și afaceri de tip cartel la ANSVSA. Păle ar fi...

Ies la iveală cazuri grave de corupție din rândurile doctorilor veterinari. Dănuț Păle, Subsecretarul de Stat din ANSVSA, ar fi cerut scoaterea de pe...

Tânăr de 33 de ani, dispărut subit de patru zile din...

Familia tânărului a apelat la Poliție, dar până acum pe site-ul IGPR numele acestuia nu figurează la persoane dispărute. Cotidianul Puterea a fost contactat astãzi...