Ligia Deca, despre acuzațiile de încurajare a meditațiilor printr-un nou examen de admitere la liceu

Ministrul Educației, Ligia Deca a oferit prima reacție după acuzațiile de încurajare a meditațiilor printr-un nou examen de admitere la liceu.

Într-un interviu acordat, Ligia Deca a precizat că proiectul legii Educației, oferă posibilitatea ca elevii să dea și examen de admitere la intrarea la liceu, pe lângă Evaluarea Națională.

În așa fel, Ligia Deca speră “să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc”.

Cât despre acuzațiile de încurajare a meditațiilor printr-un nou examen de admitere la liceu, Ligia Deca e de părere că: „orice fel de testare induce un sentiment de stres pentru elevi. Ceea ce trebuie noi să asigurăm este în primul rând un sprijin corespunzător pe tot parcursul ciclului primar și al gimnaziului, care să includă atât o școlarizare eficientă, deci trebuie să reușim să facem ca competențele să ajungă la copiii, să poată fi atinse la toate materiile. Mi se pare absolut normal ca dacă un copil vizează un profil de liceu care are, de exemplu, 10-12 ore pe săptămână de științe, să știe de dinainte dacă are profilul și înclinația necesară cât să poată să susțină un astfel de efort. Da, în direcția științelor avem și cred că cunoaștem cu toții cazuri de elevi care după clasa a IX-a, având în vedere repartiția computerizată bazată doar pe română și matematică, decid că nu mi se potrivește profilul și cer un transfer. Și este păcat să avem astfel de mișcări, mai ales la un moment ulterior clasei a IX-a, pentru că se pierde posibilitatea ca acei elevi să parcurgă exact tipul de profil de liceu care i se potrivește. Deci, practic nu facem altceva decât să reușim să testăm potrivirea mai bună a candidaților cu profilul pe care ei și-l doresc.”, a declarat Ligia Deca pentru Edupedu.

Declarațiile vin în contextul în care, o modificare în legea educației va permite liceelor din întreaga țară să organizeze concurs de admitere pe 90% din locuri. Varianta anterioară oferea această opțiune doar în cazul colegiilor naționale.

Examenul de admitere la liceu ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a V-a ar da admiterea la finalul clasei a VIII-a, pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro

În actualul proiect de lege a educației ar fi vizate clasele la care la precedentele sesiuni a existat concurență, respectiv mai mult de un candidat pe loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...