Lingura inteligentă, care te scapă de excesul de sare

Publicat: 02 iun. 2024, 11:24, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Lingura inteligentă, care te scapă de excesul de  sare
lingura electrica excesul de sare hipertensiune accident vascular cerebral

În Japonia, a fost lansată o lingură care funcționează cu baterii și care  îmbunătățește gustul sărat al alimentelor cu conținut scăzut de sodiu, fără a fi nevoie de a adăuga sare.

Lingura este din plastic și metal și este destinată persoanelor care nu reușesc să scadă consumul de sare. Ea cântărește 60 g și funcționează cu o baterie reîncărcabilă cu litiu.

Este știut că excesul de sodiu este implicat în creșterea numărului cazurilor de hipertensiune arterială, accidente vasculare cerebrale și alte afecțiuni.

În Japonia, adulții consumă în medie aproximativ 10 g de sare pe zi, adică dublu față  recomandarea de Organizația Mondială a Sănătății.

Lingura electrică de sare, produsă de compania Kirin, funcționează prin trecerea unui curent electric slab prin vârful dispozitivului pentru a concentra moleculele de ioni de sodiu pe limbă. Compania  a anunțat că va scoate pe piața această lingură la prețul de 130 de dolari bucata.

Utilizatorii își pot alege intensitatea preferată din patru niveluri diferite, precizează compania producătoare.

Lingura electrică  a fost concepută împreună cu profesorul Homei Miyashita de la Universitatea Meiji. Acesta  a demonstrat anterior efectul de îmbunătățire a gustului cu bețișoare electrice, folosind curenți electrici.  Profesorul Homei Miyashita a câștigat anul trecut premiul Ig Nobel Nutriție (premiu acordat pentru descoperiri valoroase, dar mai ciudate).

.