Lisandro, salvat de anevrism datorită unei intervenții chirurgicale de excepție, realizată în pântecele mamei

Publicat: 16 iun. 2023, 20:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Lisandro, salvat de anevrism datorită unei intervenții chirurgicale de excepție, realizată în pântecele mamei

O echipă medicală de la spitalul Necker din Paris a operat un făt aflat în uterul mamei. Bebelușul suferea de anevrism de Galen, o malformație rară, care îi punea viața în pericol la naștere.  Această intervenție, considerată o premieră mondială, a fost realizată  în data de 8 septembrie anul trecut, transmit Le Parisien și BFMTV.

Nu este pentru prima dată când medicii realizează o intervenție chirurgicală când fătul se află încă în uterul mamei, dar niciodată în cazul unui anevrism al venei Galen, o malformație foarte rară la nivelul creierului.

Intervenția a fost salvatoare pentru bebeluș. Deoarece acest tip de anevrism se finalizează în majoritatea cazurilor cu decesul uneori chiar după câteva luni.

Părinții au aflat de această malformația la a treia ecografie de control. ”Pe ecran, se vedeau niște pete mari albe la nivelul creierului”, spune Elodie.

La recomandarea medicilor, cuplul a mers la spitalul Necker unde fătul a fost diagnosticat cu anevrism al venei Galen. În urma mai multor investigații, medicii au declarat că, la naștere, riscul bebelușului de a nu supraviețui este de 88%. Iar în cazul în care ar supraviețui, acesta ar putea suferi de un handicap major.

În fața acestui prognostic dramatic, potrivit  medicilor, cuplul putea alege: avortul terapeutic sau  sarcina dusă la termen, știind riscul major de a aduce pe lume un copil neviabil.

Totuși medicii le-au vorbit părinților și despre a treia posibilitate: fătul să fie operat în pântecele mamei. Părinții nu au stat pe gânduri și au îmbrățișat cea de-a treia posibilitate: intervenția chirurgicală efectuată la spitalul Necker. Operația a avut loc când Elodia era în a 33-a săptămână de sarcină.

Pe lângă Marco, tatăl, în sala de operație au fost prezenți zeci de medici și viitori practicieni, interesați să asiste la acest eveniment.

Intervenția, realizată cu ajutorul unui singur ac, pentru a evita orice leziune, a durat 45 de minute și s-a derulat perfect.

Cinci săptămâni mai târziu, Elodia l-a născut pe Lisandro, fără complicații. Bebelușul a mai avut nevoie de trei operații.

Acum, când are aproape 8 luni, medicul Olivier Naggara, unul dintre cei care au realizat această intervenție de excepție, spune că Lisandreo este considerat ”vindecat”.

Anul acesta, în luna martie, la un spital din Boston a fost efectuată o operație de același tip.