Liviu Dragnea, investigat de FBI în Brazilia pentru deturnarea a 168 de miliarde de euro

Publicat: 06 iul. 2024, 19:20, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Liviu Dragnea, investigat de FBI în Brazilia pentru deturnarea a 168 de miliarde de euro

Fostul lider PSD Liviu Dragnea este unul dintre politicienii investigați de FBI în legătură cu un pachet de 168 de miliarde de euro, deturnați din afaceri cu statul și externalizați din România. Cercetările în cazul său au demarat în Brazilia, unde prietenul său, afaceristul Costel Comana, a dezvoltat mari afaceri de transport și infrastructură.

Costel Comana, unul dintre fondatorii Regiotrans, a fost găsit mort în toaleta unui avion de Costa Rica, decesul său fiind catalogat ca sinucidere. FBI a furnizat deja primele date care indică investițiile realizate în mari afaceri braziliene către DNA în primăvară. Generalii-interlopi audiați, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă, au oferit informații suplimentare în acest caz.

În săptămânile următoare, se așteaptă noi audieri care ar putea completa schema infracțională organizată de către așa-numitul „Stat Paralel”. Investigațiile continuă să dezvăluie detalii despre modul în care fondurile au fost deturnate și externalizate, implicând rețele complexe și colaborări internaționale.

Acest caz aduce în prim-plan suspiciunile de corupție și deturnare de fonduri la nivel înalt, subliniind rolul important al cooperării internaționale în combaterea criminalității financiare.

Liviu Dragnea și afacerile lui Costel Comana în Brazilia: Casa grande din Cumbuco

Fostul lider PSD Liviu Dragnea și prietenul său, afaceristul Costel Comana, au fost implicați într-o serie de afaceri și distracții în Cumbuco, Brazilia, la 30 de kilometri de Fortaleza, capitala provinciei Ceara. Aici, între dunele de nisip și plajele Atlanticului, Cumbuco este cunoscută pentru condițiile ideale de surfing și pentru pensiunile de lux, unde Dragnea și compania petreceau frecvent.

Afacerile lui Comana erau înregistrate în Fortaleza, dar adevărata acțiune se desfășura în Cumbuco. În această stațiune, dominată de pousade cu piscine, palmieri și grătare braziliene, Comana a trăit ani buni, devenind prieten apropiat cu localnicul Paulo Alberto, un antrenor de sporturi acvatice.

Paulo Alberto l-a cunoscut pe Comana prin intermediul lui Campos Junior, care i-a cerut să-i dea lecții de kite surfing românului. De asemenea, Alberto a menționat că milionarul din Brașov părea foarte preocupat înainte de a pleca spre Costa Rica, unde a fost găsit mort în avion, decesul fiind catalogat ca sinucidere.

Costel Comana locuia într-o vilă de lux pe rua Coqueiros, dotată cu teren de tenis și piscină, unde Liviu Dragnea și prietenii săi au petrecut multe vacanțe. Localnicii își amintesc cum grupuri de 15-20 de români, inclusiv Dragnea, jucau tenis și se distrau în această vilă.

Citește și: Pepiniera lui Dragnea la Râmnicu Sărat(Buzău)

Paulo Alberto și-a amintit prima întâlnire cu Dragnea în vila lui Comana, unde acesta îi oferea lecții de kite surfing. „Junior era legătura lor”, a explicat Alberto, adăugând că nu știe cine erau ceilalți oameni prezenți la întâlniri.

Pe imaginile satelitare, se observă că terenul de tenis a fost adăugat proprietății după 2010, odată cu începutul investițiilor românilor în Cumbuco. Localnicii cunosc bine grupul de politicieni români, inclusiv pe Liviu Dragnea și pe Costel Comana, care veneau anual pentru vacanțe și afaceri.

„Avem aici un grup de politicieni români care vin la distracție, la casa grande. Primul ministru, Liviu, și Costel, dar el a murit. Petrec în casa mare și joacă mult tenis. Le place tenisul”, a spus un localnic pentru riseproject.ro în anul 2018.

Investigațiile FBI privind deturnarea a 168 de miliarde de euro din afaceri cu statul român și externalizați în Brazilia, inclusiv în afacerile lui Comana, continuă să dezvăluie detalii despre activitățile desfășurate în Cumbuco.

Bem-Vindo ao Brasil: Zborul TP165 și legăturile dintre Dragnea, Comana și Gheorghiaș

Zborul TP165 al companiei aeriene portugheze TAP a aterizat pe aeroportul din Fortaleza în seara zilei de 16 februarie 2009, în plină vară braziliană. La bord se aflau trei figuri marcante care aveau să influențeze scena politică și economică din România: Liviu Dragnea, Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș.

Primele călătorii și afacerile de succes

Liviu Dragnea, pe atunci președintele Consiliului Județean Teleorman și deținător de pașaport diplomatic, a trecut primul prin controlul de frontieră la ora 19:30, urmat de Comana și Gheorghiaș o jumătate de oră mai târziu. Aceasta a fost prima dintre numeroasele călătorii către Fortaleza, unde cei trei aveau să dezvolte afaceri profitabile.

Anul norocos 2009

Anul 2009 s-a dovedit a fi unul de succes pentru Dragnea, care a devenit secretarul general al PSD. La scurt timp după întoarcerea din Brazilia, Costel Comana i-a achiziționat mai multe terenuri, adăugându-i în conturi primul milion de euro. În același an, compania Tel Drum SA, administrată oficial de Mugurel Gheorghiaș, a câștigat numeroase contracte publice, iar firma de transport feroviar a lui Comana, Regiotrans, a primit subvenții substanțiale de la stat, conform investigației riseproject.ro.

Investițiile în Brazilia

În 2010, Mugurel Gheorghiaș a înființat firma M&J Investimentos Turisticos, prin care a achiziționat „Casa Grande”, o vilă de lux în stațiunea Cumbuco. Aceasta a devenit locul de vacanță preferat al grupului, unde Dragnea, Comana și prietenii lor petreceau timp jucând tenis și bucurându-se de atmosfera tropicală.

Vizite frecvente și conexiuni puternice

Între 2009 și 2016, Dragnea a vizitat Brazilia de 16 ori, Gheorghiaș de 13 ori, iar Comana de 11 ori. Deși Liviu Dragnea a negat legăturile de afaceri cu Gheorghiaș, dovezile arată că cei doi s-au intersectat frecvent în călătoriile lor.

Controverse și companioni

Liviu Dragnea a fost adesea însoțit în aceste călătorii de Irina Tănase, secretara sa și, conform presei de scandal, amanta sa. Tănase, care lucrase anterior la firma Asesoft International SA controlată de Sebastian Ghiță, a vizitat Fortaleza de șase ori între 2013 și 2016, majoritatea vizitelor fiind alături de Dragnea.

În ciuda controversei și a investigațiilor, Liviu Dragnea a susținut că nu știe despre afacerile colegilor săi, iar Mugurel Gheorghiaș a minimalizat relația lor. Cu toate acestea, documentele și martorii indică o rețea complexă de relații și afaceri desfășurate între România și Brazilia, care continuă să fie subiect de investigație și dezbatere publică.

Ultimul check-in al lui Costel Comana: Sinucidere într-un zbor spre Costa Rica

Ultimul check-in al lui Costel Comana: Sinucidere într-un zbor spre Costa Rica

La șase săptămâni după ce Liviu Dragnea, Irina Tănase și Mugurel Gheorghiaș au ieșit din Brazilia, Costel Comana a făcut ultimul său check-in pe 24 februarie 2015. Afaceristul român, aflat deja sub atenția DNA pentru deturnarea de fonduri publice, a decolat din Fortaleza la ora 23:18 cu un zbor al companiei columbiene Avianca. A doua zi, el a fost găsit spânzurat în toaleta avionului, care avea destinația finală Costa Rica.

Conform presei din Costa Rica, Comana a fost însoțit în zborul fatidic de prietena sa, Felicia Purcăreanu. Originară din Chișinău și stabilită la Brașov, Purcăreanu deținea pașaport românesc și a intrat de zece ori în Brazilia începând cu 2011, patru dintre aceste călătorii fiind alături de Comana. Cei doi au petrecut mult timp în Cumbuco, la „Casa Grande”, vila de lux unde și Dragnea își petrecea vacanțele.

În octombrie 2014, Purcăreanu a postat pe rețeaua socială ok.ru fotografii din Rio de Janeiro, Cuba și Columbia, unde a călătorit împreună cu Comana. În aceeași perioadă, ea a preluat o carmangerie în Brașov de la fratele lui Comana.

Investigațiile și moștenirea afacerilor

În perioada dinaintea morții lui Comana, Felicia Purcăreanu a făcut numeroase călătorii în Brazilia. După decesul acestuia, ea a intrat din nou în Brazilia în 2015 și 2016 pentru a vinde un apartament de lux achiziționat de Comana prin firma ROBRA Construcao Ltda, înființată în 2014. Comana l-a cooptat în firmă pe Cauby Cursino Campos Junior, un taximetrist local, care a devenit ulterior acționar minoritar și în firma înființată de Gheorghiaș în 2010.

Afacerile lui Campos Junior cu grupul de români sunt acum investigate de procurorii brazilieni pentru spălare de bani și fals în acte. Documentele arată că Campos Junior a preluat firma ROBRA de la Comana printr-un act datat 1 ianuarie 2015, dar înregistrat la opt zile după moartea acestuia. Campos Junior a împuternicit-o ulterior pe Purcăreanu să vândă apartamentul de lux achiziționat de Comana.

Autoritățile braziliene pe urmele afacerilor români

Procurorul brazilian Rómulo Moreira Conrado a declarat pentru Record TV că va investiga mișcările lui Campos Junior în firmele românilor și posibilele cazuri de spălare de bani și fals intelectual. Conrado a subliniat că, dacă sumele folosite pentru achiziționarea proprietăților în Brazilia au fost obținute ilicit, este vorba de spălare de bani, chiar dacă ilegalitatea a avut loc în altă țară.