Probele strânse de FBI împotriva lui Dragnea, ANULATE! Dosarul vizitei în SUA se reia de la zero

Publicat: 12 apr. 2024, 19:44, de Filon Stan, în ACTUALITATE , ? cititori
Probele strânse de FBI împotriva lui Dragnea, ANULATE! Dosarul vizitei în SUA se reia de la zero
Probele strânse de FBI împotriva lui Dragnea, ANULATE! Dosarul vizitei în SUA se reia de la zero

Lovitură de teatru la Curtea de Apel București, unde judecătorii au respins toate probele strânse de anchetatori, inclusiv de cei americani de la FBI, în dosarul lui Liviu Dragnea! DNA trebuie să refacă dosarul de la zero!

Toate probele strânse de FBI și de DNA împotriva lui Liviu Dragnea au fost anulate vineri de judecătorii de la Curtea de Apel, care au întors acum la DNA dosarul în care fostul lider PSD era acuzat de trafic de influență.

Probele strânse de FBI împotriva lui Dragnea au fost anulate

Vă mai amintiți de vizita făcută de Liviu Dragnea în Statele Unite, la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump, în 2017? Presa a publicat de-atunci fotografii memorabile, în care Liviu Dragnea apărea în picioare, lângă masa la care se afla președintele Donald Trump.

Ei bine, fostul președinte al PSD s-a ales atunci cu un dosar penal în urma vizitei sale în SUA, în care procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influență. Acum, însă, dosarul se reia de la zero, după ce Curtea de Apel Bucureşti a dispus definitiv, vineri, restituirea dosarului la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru refacerea rechizitoriului.

În octombrie 2022, Tribunalul Bucureşti a constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA şi a dispus excluderea probelor strânse de FBI, respectiv audierea de către americani a lui Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Erica Hillard, Curtea de Apel Bucureşti a decis anularea şi altor probe ale DNA, potrivit Agerpres.

„Dispune excluderea mijloacelor de probă efectuate de procuror faţă de contestatorii inculpaţi din prezenta cauză, în perioada 19.03.2018-12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021. Constată nulitatea ordonanţelor de punere în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel şi Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Menţine dispoziţia de restituire a cauzei la DNA. Definitivă”, se arată în decizia CAB.

Pe 17 mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi folosire a influenţei sau autorităţii în legătură cu prezenţa sa la ceremonia de inaugurare a preşedintelui Donald Trump de la începutul anului 2017.

În acelaşi dosar a fost trimis în judecată Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea când acesta era deputat PSD, dar şi fost consul al României la Bonn, pentru cumpărare de influenţă, precum şi trei oameni de afaceri – Cristian Burci, Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) şi Dan Valentin Belcea, acuzaţi de cumpărare de influenţă sau complicitate la cumpărare de influenţă.

Acuzații de trafic de influență

Conform DNA, în perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine şi pentru partid, constând în asigurarea accesului la evenimentele din cadrul ceremoniei de învestire a preşedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfăşurate la Washington DC (SUA), în baza unui pachet de beneficii în valoare de 250.000 de dolari, acces obţinut prin intermediul unui om politic şi de afaceri american, vicepreşedinte al Comitetului Prezidenţial de Inaugurare, şi asigurarea, cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby şi consultanţă politică în valoare de 30.000 de dolari în favoarea partidului din care făcea parte.

„Banii respectivi ar fi fost plătiţi, în luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul în insulele Virgine Britanice şi conturi bancare în Cipru (controlată de omul de afaceri român cu ajutorul celorlalţi doi oameni de afaceri)”, arăta DNA.

De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelaşi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constând în participarea, în perioada mai – iunie 2017, la două întâlniri (în final neconcretizate) cu înalţi oficiali din SUA.

„În acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, în favoarea omului de afaceri român, influenţa reală pe care o avea faţă de prim-ministru şi alţi membri ai Guvernului României, promiţându-i că îi va determina pe aceştia să îi asigure interesele de afaceri, în special din domeniul militar şi al intelligence, pe care respectivul le avea în România”, preciza DNA.