Cum vede Daea vaca de la Buzău: Avem aceeași producție de lapte ca în ’89, dar cu efective la jumătate

Ministrul Agriculturii Petre Daea a recunoscut, joi, la Buzău situația dificilă în care se află sectorul de creștere a vacilor, cu efective reduse la jumătate față de 1989. Consolarea ar fi că producția este totuși aceeași, datorită creșterii randamentelor.

Aspru criticat de fermieri că nu face destul pentru a-i susține pe producătorii autohtoni, ministrul i-a anunțat că în PNS 2023-2027 crescătorii de vaci de lapte vor primi ceva bani în plus: sprijinul pentru bunăstare în cadrul eco-schemelor în cuantum de circa 100 euro pe cap de animal.

‘’Noi ne-am văzut obligați să intervenim cu o formă de sprijin în plus pe bunăstare, în așa fel încît această activitate să se păstreze și să se dezvolte, iar efectivele să nu scadă…Noi avem jumătate din efectivul pe care îl aveam înainte de 1989, în jur de 1,1 milioane capete. Însă, ceea ce este important și este rodul cercetărilor și al politicilor noastre, este că prin acest efectiv redus, avem producția de atunci, pentru că a crescut capacitatea de randament, de producție, prin acțiunile de ameliorare susținute de către stat. Înainte de 1989, nu trebuie să ascundem acest lucru, vaca avea mai mult coarne decât uger. Acum are mai mult uger decâr coarne și uneori nu le are’’, a declarat Daea, potrivit Jurnalul de Buzau.

Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte este o eco-schemă ce poate fi accesată de crescătorii de vaci în perioada 2023-2027 prin PNS. Valoarea sprijinului este de 100,18 euro/cap de animal.

Prin PNS fermierii vor avea la dispoziție 15,8 miliarde de euro în perioada 2023-2027 Oportunitățile de finanțare au fost prezentate, joi, la Buzău, în cadrul ”Caravanei Cunoașterii”, conferință la care au participat circa 140 de persoane. Primele proiecte vor putea să fie depuse în aprilie, a precizat Petre Daea.

Citeste si Subvenții europene pentru vaci ținute în noroi. Ce riscă fermierul (foto)  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...