Subvenții europene pentru vaci ținute în noroi. Ce riscă fermierul (foto)  

Publicat: 11 ian. 2023, 17:30, de Viorela Pitulice, în ACTUALITATE , ? cititori
Subvenții europene pentru vaci ținute în noroi. Ce riscă fermierul  (foto)  

Un fermier din Arad riscă să rămână fără subvenții, dar și fără cele 60 de vaci pe care le crește într-o fermă improvizată, animalele fiind ţinute doar sub cerul liber şi în noroi până la genunchi.

În ciuda avertismentelor date fermierului de către autoritățile sanitar-veterinare pentru remedierea situaţiei, acesta nu a luat nicio măsură și riscă acum să i se confiște vacile.

Ferma improvizată se află pe un câmp de la marginea satului Păuliş, unde sunt crescutele vacile în condiţii necorespunzătoare de mai mulţi ani, a declarat primarul comunei Păuliş, Ioan Turcin, pentru Agerpres. Autorităţile statului au fost chemate de câteva ori pentru a constata situaţia.

„Aceste animale trăiesc în condiţii insalubre. Indiferent că este vară cu 40 de grade sau iarnă, ele stau sub cerul liber. Noaptea tot în aer liber, iar acum, din cauza precipitaţiilor din ultima perioadă a anului, animalele stau până la genunchi în noroi. Este imposibil de comunicat cu acest fermier, el spune că are dreptul să deţină o fermă de creştere a animalelor şi nimeni nu ar trebui să îl împiedice. Nu avem nimic împotrivă, dar să ofere condiţii normale pentru aceste animale”, a declarat primarul Ioan Turcin.  

Citeste si Logica lui Daea: Avem aceeași producție de lapte ca în ’89, dar cu jumătate mai puține vaci

Anul trecut, la solicitarea Primăriei Păuliş, a fost efectuat un control de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad, în urma căruia s-au dispus măsuri, însă fermierul nu a schimbat nimic privind condiţiile de creştere a animalelor.

Acum, fermierul are termen pentru remedierea problemelor până la 7 ianuarie, a precizat pentru Agerpres, șeful DSVSA Arad, Marcel Roşu,   

„Vom merge din nou, de această dată împreună cu Poliţia, pentru a vedea care este situaţia. Următoarea măsură este ridicarea autorizaţiei sanitare veterinare pentru exploataţie de tip A, ceea ce înseamnă pierderea susţinerii prin fonduri europene a exploataţiei. Dacă nici atunci lucrurile nu se vor remedia, se va dispune de către Poliţie ridicarea animalelor şi plasarea într-un adăpost autorizat”, a spus Marcel Roşu.

Pe de altă parte, în judeţul Arad nu există, însă, un adăpost autorizat suficient de mare pentru bovine în care ar putea să fie duse cele 60 de animale neîngrijite.

Fermierul a fost amendat recent cu 3.000 de lei de către Biroul Protecţia Animalelor, susține Inspectoratul de Poliţie Judeţean Arad.

Proprietarul bovinelor neîngrijite nu a dorit să ofere declaraţii cu privire la situaţia animalelor pe care le deţine.  

Citește și Subvenții noi pentru crescătorii de vaci. Câți bani în plus pot aduce ecoschemele