Luare de mită? Percheziții la reședința fostului guvernator al Băncii Centrale din Letonia

Polițiștii letoni au percheziționat casa lui Ilmars Rimsevics, fost membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a informat radioul public din Letonia, citat de Bloomberg.

Perchezițiile au fost efectuate încă de vineri la reședința fostului guvernator al băncii centrale din țară și ale altor persoane neidentificate, ca parte a unei anchete privind suspiciuni de influențare a martorilor, potrivit radioului fără să spună de unde a primit informațiile. Avocatul lui Rimsevics, Normunds Dulevskis, a refuzat să comenteze informațiile atunci când a fost contactat telefonic, în afară de a spune că Rimsevics a predat întotdeauna tot ceea ce statul a cerut.

În noiembrie 2019, Guvernatorul băncii centrale din Letonia, Ilmars Rimsevics, a compărut în faţa unui tribunal pentru acuzaţia de luare de mită, acesta fiind primul proces în care este acuzat un membru al Consiliului Guvernatorilor al Băncii Centrale Europene (BCE). Procurorii l-au acuzat pe Rimsevics (54 de ani) de acceptarea unei mite de 500.000 de euro şi efectuarea unei vacanţe plătite în Rusia.

Acest proces a fost o premieră în istoria zonei euro, care include 19 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care şi cele trei state baltice învecinate cu Rusia.

Procurorul de stat Viorika Jirgena a afirmat că acest caz de mită datează din 2010

Acuzarea susţine că mita de 500.000 euro a fost promisă şi parţial plătită de către doi acţionari ai băncii Trasta Komercbanka într-o perioadă în care viitorul acesteia era sub semnul întrebării. O parte a probelor se bazează pe conversaţiile dintre inculpaţi într-o saună, înregistrate în secret de anchetatorii letoni.
Procurorul de stat Viorika Jirgena a afirmat că acest caz de mită datează din 2010, când cei doi acţionari i-au plătit lui Rimsevics o vacanţă în peninsula Kamceatka, regiune din Extremul Orient rus.
În schimb, potrivit acuzării, Rimsevics i-a ajutat pe cei doi să-şi pregătească răspunsurile la întrebările formulate de Comisia letonă pentru piaţa financiară şi de capital.

Ulterior, în 2012, cei doi acţionari au fost de acord să-i achite lui Ilmars Rimsevics 500.000 de euro în două tranşe egale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...

Stop joc. PSD și PNL au decis: Braț la braț, la...

Jocurile politice între PSD și PNL privind cele patru rânduri de alegeri de anul viitor au intrat în linie dreaptă și deja cele două...