Lucian Bode, la prezentarea a 43 de laboratoare mobile pentru educaţie rutieră: Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele

Ministrul de Interne, Lucian Bode a declarat, miercuri, în cadrul unui eveniment de intrare în dotarea Poliţiei Române a 45 de laboratoare mobile de educaţie rutieră, că asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele din România, şi, potrivit statisticilor, în ultimii trei ani, zi de zi, au avut loc în medie 18 accidente grave, iar zilnic mor 5 oameni în accidente rutiere, cauzele fiind viteza excesivă, indisciplina în trafic a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trece pietonilor sau vehiculelor.

Ministrul de Interne a afirmat că începând de astăzi vor intra în dotarea Poliţiei Române şi a tructurilor teritoriale ale Poliţiei Rutiere 45 de echipamente complexe, destinate educaţiei rutiere.

”Aceste laboratoare educaţionale mobile, în valoare de aproximativ 1,5 milioane de euro, achiziţionate în cadrul unui proiect european amplu, cu un buget total de aproximativ 5,2 milioane de euro, au ca scop conştietizarea şi responsabilizarea tuturor actorilor din societate, care din postura de participanţi la trafic, se expun riscurilor majore atunci când încalcă regulile de circulaţie.

Potrivit ministrului, ”siguranţa rutieră şi eforturile pentru sporirea acesteia nu se rezumă doar la elaborarea de documente programatice şi planuri de implementare a unor astfel de strategii”, el arătând că cee ce fac pentru operaţionalizare acestora contează şi mai mult.

”Misiunea pe care o promovăm este axată pe interacţiune, prezenţă activă pe teren şi în şcoli şi promocarea de campanii naţionale de educaţie rutieră”, a afirmat Bode, precizând că îşi propun ca mesajul educativ să ajungă la cât mai mulţi oameni.

”Sunt adeptul prevenţiei şi acest proiect are acest caracter şi un public ţintă. Este un proiect adaptabil, naţional, care se va plia foarte bine pe nevoile identificate la nivel local, în funcţie de specificul zonei, cauzele accidentelor şi profilul victimelor”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.

Ministrul de Interne a mai spus că, în privinţa siguranţei rutiere, lucrurile nu se corectează sau ameliorează de la sine.

”Obţinerea unui comportament preventiv în trafic ţine de un efort constant şi continuu, iar efectele se vor bedea pe termen mediu şi lung”, a spus Bode, el arătând că, dacă ne uităm pe indicatorii din primele două luni ale anului 2022, trendul crescător se păstrează în privinţa persoanelor decedate în urma accidentelro rutiere, cu un plus de 8 la sută comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

”275 de persoane decedate în 637 de accidente rutiere, în primele luni ale anului 2022”, a mai spus Bode, arătând că principalele trei cauze ale accidentelor grave se menţin aceleaşi din ultimii trei ani, viteza excesivă, indisciplina în trafic a pietonilor şi neacordarea priorităţii de trece pietonilor sau vehiculelor”.

”Putem spune că veriga cea mai slabă este factorul uman”, a menţionat Lucian Bode, arătând că eforturile trebuie concentrate asupra factorului uman.

Ministrul de Interne a mai afirmat că în ultimii trei ani, zi de zi au avut loc în medie 18 accidente grave, în fiecare zi, soldate cu cinci pierderi de vieţi omeneşti.

”Zilnic, timp de trei ani, mor 5 oameni, iar o comunitate de mărime medie dispare la fiecare trei ani, doar ca urmare a accidentelor rutiere”, a spus  ministrul,.

”Asistăm la un adevărat carnagiu pe şosele, ceea ce ne plasează, din păcate, pe un loc deloc onorabil în ierarhia ţărilor europene, cu un număr ridicat de decese ca urmare a producerii de accidente rutiere”, a menţionat ministrul.

1 COMENTARIU

  1. De peste trei decenii vă omorâți al vostru popor cu nepăsare şi sânge rece.
    Furați cu nesimțire, prin literă de lege, chiar din banul public, fără să vă pese ce se va întâmpla în ziua de astăzi, de mâine și de poimâine.
    Voi politicieni corupți ce sunteți, aţi ajuns și sunteți adevărați criminali ai poporului și al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...