Lucian Bode în vizită în Italia: România a demonstrat că deţine capacitatea de a asigura frontierele externe ale UE

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, care a efectuat vineri o vizită de lucru în Italia, a transmis în cadrul întrevederii avute cu omologul său, Luciana Lamorgese, că România aşteaptă ca UE să recunoască, prin adoptarea cât mai rapidă a Deciziei privind aderarea ţării noastre la Schengen, rolul esenţial avut în arhitectura de securitate a Uniunii Europene.

„Este prima mea vizită externă pe care o efectuez în calitate de ministru al Afacerilor Interne, iar acest lucru nu este deloc întâmplător. Pentru mine, Italia are o semnificaţie aparte, îndeosebi pentru faptul că aici trăieşte cea mai însemnată comunitate de români din afara graniţelor noastre. De-a lungul anilor, românii s-au integrat foarte bine în societatea italiană. Prezenţa românilor pe teritoriul Italiei reprezintă un vector al parteneriatului strategic consolidat pe care România îl are cu Italia. Întâlnirea de astăzi a reliefat relaţiile excelente pe care România le are cu Italia, un bun prilej pentru a discuta subiectele de interes comun aflate pe agenda europeană, precum şi pe cea bilaterală”, a scris Bode, pe pagina sa de Facebook.

El spune că, în urma discuţiilor avute, s-a constatat nivelul excelent de cooperare bilaterală, precum şi faptul că ambele state se confruntă cu o serie de provocări comune de securitate.

„Fără îndoială, situaţiile cu care ne confruntăm sunt dintre cele mai dinamice, sensibile şi pline de neprevăzut. Prevenirea şi combaterea infracţiunilor constituie un obiectiv prioritar al Guvernului României, măsurile întreprinse şi strategiile aprobate de autorităţile de la Bucureşti reconfirmând angajamentul ţării noastre pentru garantarea siguranţei cetăţenilor şi pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate la nivel internaţional şi în cadrul cooperării bilaterale”, precizează Lucian Bode.

În ceea ce priveşte situaţia actuală a fluxurilor migratorii către Uniunea Europeană, ministrul român de Interne a dat asigurări, în cadrul întrevederii, că situaţia la frontierele României este sub control şi este monitorizată permanent.

„România a demonstrat în nenumărate rânduri că deţine capacitatea de a asigura frontierele externe ale UE. În acest sens, am subliniat că ţara noastră a îndeplinit toate angajamentele şi criteriile în domeniul Schengen încă din 2011 şi continuă să menţină la cel mai înalt nivel modul de punere în aplicare a legislaţiei Uniunii. Astfel, ne aşteptam ca Uniunea Europeană să recunoască, prin adoptarea cât mai rapidă a Deciziei privind aderarea României la Schengen, rolul esenţial pe care îl avem în arhitectura de securitate a UE”, a punctat ministrul de Interne.

Tot în contextul vizitei efectuate în Italia, Lucian Bode a discutat despre evoluţiile politice la nivel european cu Antonio Tajani – fost preşedinte al Parlamentului European, vicepreşedinte al PPE şi vicepreşedinte şi coordonator al partidului Forza Italia.

„Multiplele provocări cărora trebuie să le facem faţă în următoarea perioadă, în calitate de cetăţeni europeni, ne obligă la o tot mai strânsă coordonare a politicilor noastre în primul rând la nivel naţional, astfel încât colaborarea în sânul familiilor politice europene să aibă ca punct de plecare o sincronizare şi o abordare comună a principalelor teme de interes identificate deja la nivel naţional. În acest sens, diplomaţia parlamentară este fundamentală, conexiunile existente între parlamentele naţionale – şi nu doar la nivel de familii politice – putând reprezenta adevărate laboratoare, iar discursul politic rezultat să capete acea plus valoare bazată pe coerenţa interpretării nevoilor cetăţeanului, precum şi proiectarea acestora mai apoi la nivel european în funcţie de specificul fiecăruia”, arată Bode. 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

Un banner mai eficient decât diplomația română

Incidentul petrecut la meciul de fotbal dintre echipa naţională a României și o echipă a unei provincii din Republica Serbia (câștigat de noi cu...