Lucian Romașcanu: Îi încurajez pe toţi să participe la finanţarea culturii româneşti! (VIDEO)

Îi încurajez pe toţi să participe la finanţarea culturii româneşti! Este numai unul dintre mesajele lansate de către ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, în cadrul unui recent eveniment important, legat de susținerea elementului esențial al societății românești: CULTURA.   

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a semnat pe 21 octombrie contractele de finanţare, în valoare de 3,3 milioane de euro, aferente celor 17 proiecte selectate în cadrul apelului „Consolidarea antreprenoriatului cultural şi dezvoltarea audienţei şi a publicului” – sesiunea a treia, finanţat prin Programul RO-CULTURA, cu sprijinul Granturilor SEE 2014 – 2021.

Proiectele vizează atât realizarea de activităţi cu accent pe arta contemporană, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea audienţei şi a publicului la evenimentele culturale, cât şi dezvoltarea de competenţe şi expertiză la locul de muncă, sprijinirea abordărilor inovative cu privire la patrimoniul cultural, precum şi a producţiilor referitoare la minorităţile sociale, etnice şi culturale.

Lucian Romașcanu, ministrul Culturii: „Pe zona de antreprenoriat cultural s-au alocat 7,6 milioane de euro”

Am avut de-a lungul timpului mai multe sesiuni de semnare de contracte şi am realizat că oamenii trebuie să ştie ceea ce face Ministerul Culturii, în general, şi, în particular, prin Unitatea de Management a Proiectului, pentru cultura românească. Astăzi am semnat contractele de finanţare aferente celui de-al treilea apel dedicat antreprenoriatului cultural. Această sesiune de proiecte, derulată în 2021, cu suma maximă alocată de 200.000 de euro per proiect, nu ajută doar fenomenul cultural, ci şi tot ceea ce înseamnă beneficii conexe – locuri de muncă, gradul de acces al publicului larg la cultură.

Per total, pe RO-CULTURA s-au primit şi derulat 34 de milioane de euro, iar pe zona de antreprenoriat cultural s-au alocat 7,6 milioane de euro”, a declarat Lucian Romaşcanu, în cadrul conferinţei de presă susținută la sediul Ministerului Culturii.

„O gură de aer” pentru operatorii culturali din România

Ultima sesiune a apelului „Consolidarea antreprenoriatului cultural, dezvoltarea audienţei şi a publicului”, pentru care s-au semnat vineri contractele de finanţare, a fost lansată în 2021 şi, ca şi precedenta lansată în 2020, a oferit „o gură de aer” operatorilor culturali din România într-o perioadă în care sectorul a fost extrem de afectat de pandemia COVID-19, potrivit Ministerului Culturii.

În cadrul acestei sesiuni, au fost depuse, exclusiv online, în platforma electronică EMSC, 80 de cereri de finanţare. Beneficiarii celor 17 proiecte, finanţate în limita bugetului de 3,3 milioane euro, sunt şase SRL-uri, nouă ONG-uri din domeniul cultural-creativ şi două instituţii culturale. Proiectele sunt implementate în parteneriat cu entităţi culturale din Norvegia (15), Islanda (1) şi Liechtenstein (1).

Activităţile culturale finanţate includ rezidenţe artistice, expoziţii de artă contemporană şi fotografie, tabere de creaţie, scurtmetraje şi documentare, reprezentaţii de teatru şi dans, concerte de muzică, festival medieval, curatoriat şi antreprenoriat cultural etc.

Crearea a peste 100 de locuri de muncă

La nivelul celor 17 proiecte se urmăreşte atingerea următorilor indicatori: crearea a peste 100 de locuri de muncă, implicarea a peste 120.000 de participanţi la activităţile culturale şi a aproximativ 220 de profesionişti cu competenţe/expertiză dezvoltate la locul de muncă, desfăşurarea a peste 250 de activităţi de artă contemporană, organizarea a aproximativ 30 de abordări inovative referitoare la patrimoniul cultural sprijinite în vederea dezvoltării publicului şi peste 30 de producţii referitoare la minorităţile sociale, etnice şi culturale.

Pentru ca activităţile culturale din cadrul proiectelor să aibă un impact mai mare, am încurajat transferul de cunoştinţe şi experienţă între organizaţiile din România şi statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), precum şi producţia în comun a evenimentelor artistice. Deşi proiectele s-au depus într-o perioadă în care întâlnirile faţă în faţă nu au fost posibile, 64 dintre cele 80 de cereri de finanţare depuse au implicat o entitate culturală din cele trei state donatoare, ceea ce întăreşte convingerea că, mai cu seamă în sectorul cultural-creativ, cooperarea bilaterală este o necesitate şi aduce plusvaloare proiectelor în ansamblu”, a declarat Bogdan Trîmbaciu, director Unitatea de Management a Proiectului.

Proiectele vor fi implementate până cel târziu la data de 30 aprilie 2024.

Lucian Romașcanu: Îi încurajez pe toţi să participe la finanţarea culturii româneşti!

Componenta de fonduri rambursabile şi nerambursabile este, potrivit ministrului Romaşcanu, extrem de importantă pentru mediul cultural.

„Fac şi de data asta un apel către mediul privat, pentru că, din fericire, sunt foarte mulţi cei care lucrează, care au companii private şi care sprijină zona culturală, pentru că altfel nu se poate menţine o viaţă artistică vie fără cei trei piloni, cel central, care este Ministerul Culturii, cel local, care înseamnă autorităţi locale care au înţeles, mai ales că trăiesc în aceste momente o perioadă de relativ belşug financiar, iar al treilea pilon este cel privat. Deci, încurajez pe toţi, pe noi ne încurajăm în fiecare zi să gestionăm cât mai bine fondurile pe care le avem, dar încurajez şi autorităţile locale şi mediul privat să participe la finanţarea culturii româneşti”, a transmis Lucian Romaşcanu.

El a amintit că s-a încheiat toată partea birocratică pentru semnarea celui de-al treilea acord de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru aproximativ 214 milioane de euro, urmând ca de la bugetul de stat să se aloce diferenţa de până la 27 de milioane de euro pentru proiecte de refacere, restaurare, reconstrucţie de monumente istorice.

Aproape jumătate din aceşti bani se vor duce către Muzeul Naţional de Istorie, una din petele rămase pe obrazul Ministerului Culturii şi pe ceea ce înseamnă spaţiu cultural românesc de până acum”, a conchis ministrul Culturii.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Romania intra pe data de 31 martie in Spatiul Schengen pe cale aeriana si maritima

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe...

România intră pe data de 31 martie în Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, iar situația se va schimba pentru românii care călătoresc...

Ce știe și ascunde Nicușor Dan: peste 10 mii de bucureșteni...

Mușamalizare criminală: listele cu situația reală a clădirilor cu risc major în caz de cutremur ținute secrete de Primăria Capitalei.  Peste 100 de clădiri...