Lucrări de demolare oprite de procurori, în centrul Bucureștiului. Mesajul primarului Nicușor Dan

Procurorii bucureșteni au dispus sistarea unor lucrări de demolare în zona centrală a Bucureștiului iar poliția locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei. „Susțin dezvoltarea echilibrată și legală a orașului, nu haiducia imobiliară”, a transmis primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2 a dispus oprirea temporară a executării lucrărilor de construire până la soluționarea cauzei referitoare la casele din strada Icoanei nr.2-8.

„În urma demersurilor efectuate de către Primarul General Nicușor Dan pentru a opri demolarea imobilelor din strada Icoanei nr. 2-8 și a sesizării Primăriei Municipiului București făcute la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 2, a fost emisă astăzi, 2 aprilie, Ordonanța procurorului prin care s-a dispus oprirea temporară a executării lucrărilor de construire până la soluționarea cauzei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Generală a Capitalei.

Conform reprezentanților acesteia, Poliția Locală a amendat proprietarul cu 20.000 de lei, pentru nerespectarea condițiilor de șantier.

„Sunt determinat să opresc mutilarea patrimoniului valoros al Capitalei. Voi continua să apăr clădirile de patrimoniu și să mă opun abuzurilor. Susțin dezvoltarea echilibrată și legală a orașului, nu haiducia imobiliară. Mulțumesc autorităților care au înțeles urgența și au decis în consecință ”, a declarat Nicușor Dan.

Lucrările de demolare de pe strada Icoanei nr.2-8 au fost suspendate de către Primarul Capitalei, în  30.03.2021.

Totodată, prin Ordonanţa din 02.04.2021, s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru săvârşirea infracţiunii de executare, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia.

De asemenea, prin Ordonanţa din 01.04.2021, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 a dispus începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de continuare a executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control.

„Autorizația de demolare și autorizația de construire pentru casele aflate la adresa Str. Icoanei 2-8 au fost emise pe 1 octombrie 2020, respectiv 27 octombrie, de vechea administrație a Capitalei”, conchide comunicatul PMB.

Dezvoltatorul spaniol Homing Properties, spune, într-o notă de presă trimisă Puterea.ro, că a cumpărat imobilele din strada Icoanei nr. 2-8 în noiembrie 2018, dar înainte a făcut un Due Diligence și s-a adresat Ministerului Culturii, că să verifice dacă vreunul dintre imobile era clasat ca monument istoric, sau era vizat pentru a fi clasat monument istoric. Prin adresele 1869/21.05.2018 și 1870/21.05.2018, Ministerul Culturii a confirmat că niciunul dintre imobilele din Icoanei 2-8 nu era într-o asemenea situație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Atac cu 130 de rachete în Tel Aviv. Ambasadorul Israelului în...

Ploaie de rachete lansate din Fâşia Gaza spre metropola israeliană Tel Aviv. Mişcarea islamistă Hamas a anunţat marţi seara că a lansat 130 de...

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...