Lucrătorii din Sănătate se pregătesc de grevă generală, de la 1 iulie

După profesori, medicii anunță și ei că vor intra în grevă generală. În data de 8 iunie, lucrătorii din Sănătate vor organiza un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală, urmând să fie declanşată greva generală, începând cu data de 1 iulie.

Federaţia Solidaritatea Sanitară susține că acțiunile se adresează noului Guvern pentru a maximiza șansele de reușită, după cum se arată într-un comunicat de presă.

„Consiliul de Coordonare al Federației ”Solidaritatea Sanitară”, întrunit miercuri, 17.05.2023, a decis declanșarea acțiunilor de protest, conform următorului calendar:

 1. Începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală.
 2.  08 iunie 2023 – Mitingul membrilor ”Solidaritatea Sanitară în Piața Victoriei, urmat de un marș către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Palatul Parlamentului.
 3.  15.06.2023 – Pichetarea unităților și depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare
 4.  27.06.2023 – Grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00.
 5.  01.07.2023 – declanșarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate și demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor.

Lista revendicărilor:

 • Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul colectiv de muncă la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui contract colectiv de muncă. Propunerile vizează asigurarea unor condiții de muncă decente.
 • Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății, acesta asigurând:
  • Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale
  • Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate
 • Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare, cât și de proiectul de lege:
  • Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.
  • Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.
  • Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.
 • Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.
 • Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate
 • Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Scandal la Brăila: Primăria acuzată de fraudă cu fonduri europene în...

Primăria Brăila se află în centrul unui scandal major după ce a fost acuzată că a folosit Festivalul Peștelui, un eveniment finanțat din fonduri...

Ce baroni locali PSD ar dispărea după reforma Ciolacu

Reforma propusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, a stârnit discuții aprinse în rândul baronilor locali ai PSD. Vezi lista celor 20 de baroni locali...