Lucruri interzise de Sfântul Apostol Andrei. Ce nu e bine să faci pe în această zi de sărbătoare

Publicat: 30 nov. 2021, 10:02, de Eva Mihai, în ACTUALITATE , ? cititori
Lucruri interzise de Sfântul Apostol Andrei. Ce nu e bine să faci pe în această zi de sărbătoare

Sfântul Apostol Andrei este zi de sărbătoare în Calendarul Creștin Ortodox și zi liberă de stat. În această zi este bine să respectăm o sumedenie de tradiții și obiceiuri.

Sfântul Apostol Andrei este Ocrotitorul României și marchează, pe 30 noiembrie, începutul sărbătorilor de iarnă. În această zi cu o puternică însemnătate pentru români trebuie să respectăm mai multe tradiții și obiceiuri.

Lucruri interzise de Sfântul Apostol Andrei

Nu se lucrează de Sfântul Andrei

De Sântul Apostol Andrei nu este bine să lucrăm, ne spun datinile. Această supersitiție este legată de o alta. Se spune că pe 30 noiembrie lupii umblă printre oameni, iar dacă creștinii sunt ocupați cu muncile casnice animalele sălbatice pot provoca pagube. Superstițiile spun că de Sfântul Apostol Andrei pornește „lupăria”.

Din această cauză, de Sfântul Apostol Andrei nu este bine să lucrăm, să facem curățenie, să măturăm sau să aruncăm gunoiul. De asemenea, în această zi nu este bine să facem pomană sau să dăm bani sau lucruri de împrumut.

Superstițiile spun că dacă oamenii nu au de lucru nici lupii nu se pot apropia de gospodărie.

Tot de Sfântul Apostol Andrei se spun că se deschid cerurile și că animalele încep să prindă grai omenesc și să vorbească. Nu este bine ca oamenii să răspundă, pentru că superstițiile spun că cel care va vorbi cu animalele de Sfântul Apostol Andrei va muri.

Obiectele ascuțite nu trebuie lăsate în curte

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că strigoii vin și de multe ori chiar prind chip uman. Reamintim că în tradiția populară stigoii reprezintă sufletele celor care au murit și care încă au rămas pe pâmânt. În anumite regiuni se spune că de Sfântul Andrei strigoii iau coase și limbi de meliță si se bat cu ele la hoatre. Din această cauză se spune că este bine că femeile este bine să strângă toate obiectele ascuțite din curte și să le ascundă. De asemenea, se mai spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară şi ascunse bine.

Femeile nu au voie să coasă până la Crăciun

Începând din 30 noiembrie și până la Crăciun femeile nu mai ţes, nu mai torc și nici nu mai au voie să coasă pentru a nu stârni mânia Maicii Domnului. Sfântul Andrei marchează debutul sărbătorilor de iarnă.

Gătitul, interzis după 12 noaptea

Se spune că de Sfântul Andrei nu este bine să gătim și nici măcar să tăiem pâine pentru că asta presupune folosirea de obiecte ascuțite. Aceste munci casnice trebuie terminate înainte de 12 noaptea.

Pieptenele, interzis

Pieptănele simbolizează ghearele animalelor sălbatice, motiv pentru care nu este bine să folosim piaptănul de Sfântul Andrei. Femeile trebuie să se pieptăne și să se coafeze cu o zi înainte de Sfîntul Apostol Andrei, până la miezul nopții. Pieptănul trebuie și el legat și pus lângă obiectele ascuțite.

Mesaje de Sf Andrei. Urări pentru cei care își serbează onomastica

Pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, peste 700.000 de români își serbează ziua de nume. În fiecare an încercăm să trimitem cele mai frumoase mesaje celor dragi, iar dacă ai cunoscuți care poartă numele Andrei, Andreea, sau alte derivate, nu rata ocazia de a le însenina ziua cu cele mai drăguțe mesaje de la mulți ani. Ziarul Puterea vă propune în continuare câteva urări pe care le puteți transmite apropiaților.

Autor