Lupii în pericol! Comisia Europeană cere reducerea de protecție a lupului

Publicat: 09 mart. 2024, 10:03, de Cristian Ghica, în ACTUALITATE , ? cititori
Lupii în pericol! Comisia Europeană cere reducerea de protecție a lupului
Comisia Europeană cere reducerea de protecție a lupului. Ursula von der Leyen a propus statelor membre UE să reducă nivelul de protecție a lupului în cadrul Convenției de la Berna, în ciuda lipsei dovezilor științifice care să susțină o astfel de mișcare.

Ursula von der Leyen a propus statelor membre UE să reducă nivelul de protecție a lupului în cadrul Convenției de la Berna, în ciuda lipsei dovezilor științifice care să susțină o astfel de mișcare.

Lupii trebuie protejați. WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură) cere Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor să respingă propunerea Comisiei Europene de a reduce statutul de protecție a lupului în temeiul Convenției de la Berna, pentru a transmite un semnal clar că UE își ia în serios angajamentele interne și internaționale de a proteja și crește nivelul biodiversității.

„Nu există dovezi științifice care să susțină o astfel de schimbare de statut. Practic, nu există dovezi științifice care să ateste că extragerea selectivă, inclusiv vânătoarea controlată ar fi o soluție eficientă și durabilă pentru conflictele legate de animalele domestice provocate de carnivorele mari.”, se precizează în scrisoarea oficială trimisă ministrului Mircea Fechet.

WWF solicită să fie respinsă această propunere

În decembrie 2023, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a propus statelor membre UE să reducă nivelul de protecție a lupului în cadrul Convenției de la Berna, în ciuda lipsei dovezilor științifice care să susțină o astfel de mișcare. WWF Fondul Mondial pentru Natură solicită statelor membre UE să respingă această propunere.

„Acesta este un anunț scandalos, care nu are nicio justificare științifică, ci se bazează pe motive pur personale și subminează, astfel, nu doar statutul lupului – de specie potejată, ci și toate eforturile de conservare a naturii din UE”, a declarat Sabien Leemans, ofițer senior pentru politici în biodiversitate la Biroul pentru Politici Europene al WWF Fondul Mondial pentru Natură.

„Președintele von der Leyen sacrifică în mod deliberat zeci de ani de muncă de conservare pentru propriul câștig politic, făcându-se ecou al încercărilor aliaților săi politici de a instrumentaliza lupul ca țap ispășitor pentru problemele socio-economice din comunitățile rurale.

Acest lucru este inacceptabil și poate crea un precedent periculos pentru toate speciile și habitatele din Uniunea Europeană și din afara teritoriului UE.”

Lupii nu trebuie puși în pericol

Acordul Convenției de la Berna, cel mai vechi acord la nivel global în domeniul conservării naturii, este în vigoare din 1979.

Niciun fost președinte al Comisiei nu a propus vreodată într-un forum internațional scăderea nivelului de protecție a unei specii amenințate la nivel european.

„Lupii sunt o parte integrantă a patrimoniului natural al Europei, jucând un rol vital în menținerea echilibrului ecosistemului și a biodiversității, iar întoarcerea lupului în părți ale Europei unde specia dispăruse este un succes considerabil de conservare care nu trebuie pus în pericol.”, arată WWF România într-un comunicat.