Luptă anticorupție în cimitirele din Galați. Au apărut bariere care încurcă accesul auto

Publicat: 08 mart. 2023, 21:00, de Sorin Costea, în ACTUALITATE , ? cititori
Luptă anticorupție în cimitirele din Galați. Au apărut bariere care încurcă accesul auto

Edilii Galațiului au descoperit că există corupție la taxarea accesului auto în cimitire, bugetul local fiind păgubit de angajații societății de administrare a domeniului public, Gospodărire Urbană SRL, care încasau la negru banii pentru tichetul de intrare.

Corupție la poarta cimitirului. Clopotarul nu elibera tichetul de intrare și băga banii în buzunar

Majoritatea gălățenilor își lasă mașinile în parcările din afara cimitirelor, dar mulți dinte ei vin la cimitir și cu rude mai în vârstă, care se deplasează mai greu și în aceste cazuri este preferabil să se deplaseze cu mașina cât mai aproape de mormântul la care vor să depună flori și să aprindă o candelă. La aceste mașini care străbat aleile cimitirelor se adaugă autoutilitarele firmelor care execută lucrări funerare.

Până acum, taxarea accesului auto era realizată de clopotarul de serviciu la poarta de intrare în cimitir, care încasa banii pentru tichetul de 7 lei care permitea accesul cu mașina.

Probabil că șefii Administrației Cimitirelor din cadrul Gospodărire Urbană SRL Galați au monitorizat situația și au constatat că pe aleile cimitirelor sunt mai multe mașini decât numărul de tichete eliberate de clopotari și au hotărât să pună punct acestor fapte de corupție în formă continuată.

Intrarea e liberă, dar se produc ambuteiaje la ieșirea din cimitir

Pentru a încasa taxa de intrare de la toți șoferii, Administrația Cimitirelor a amplasat în Cimitirul „Eternitatea” și Cimitirul „Sfântul Lazăr” (numit și „Coca-Cola”), bariere și cabine de încasare a taxei de intrare.

S-ar fi putut vorbi chiar de o „digitalizare” a accesului auto în cimitirele din Galați, pentru că este eliminat din schemă clopotarul, însă locul acestuia a fost luat de angajatul care stă în cabină și încasează taxa. Deci, practic, apare un angajat în plus.

În realitate, barierele încurcă serios circulația, deoarece sistemul a fost organizat foarte prost și se creează ambuteiaje, uneori cu cozi de zeci de mașini, în special la ieșirea din cimitir. La intrare, șoferul apasă un buton și primește un tichet, iar bariera se ridică.

La ieșire, șoferul oprește mașina la barieră, coboară și merge la cabină să plătească taxa și primește un tichet, după care se întoarce la mașină și se deplasează cu viteză redusă ca să scaneze al doilea tichet și abia după aceea bariera se ridică și mașina poate ieși din cimitir.

Mai există o regulă. Dacă șoferul pierde tichetul primit la intrarea în cimitir, trebuie să plătească 50 de lei. E un fel de amendă aplicată pentru neatenție!

Evident, gălățenii sunt nemulțumiți și cer simplificarea taxării accesului auto în cimitir

Pe măsură ce descoperă sistemul de taxare de la porțile cimitirelor, gălățenii își exprimă pe rețelele de socializare nemulțumirile în legătură cu modul în care a fost organizată taxarea.

„Mulțumim A.D.P și Primăria Galați…stăm la coadă în cimitir… frumoasă organizare! Bariere în cimitirul Sf. Lazăr (Coca-Cola)…de intrat intri dar de ieșit stai la rând că pe vremea lui Nea Nicu”, a scris Iulian Apostu.

Cei mai mulți sunt nemulțumiți că barierele au fost instalate în interiorul cimitirului, la 20 – 30 de metri de poartă, într-un spațiu foarte îngust, iar în momentul în care în acea zonă sunt mai multe mașini, unele care intră, altele care ies, ar fi nevoie de un polițist de la „Rutieră” care să stabilească cine are prioritate.

„Într-o zi normală am văzut o coadă pentru ieșire de la barieră până la mijlocul cimitirului, aproximativ 20 de mașini. Prin urmare, intrarea și ieșirea pe o singură poartă e foarte anevoioasă.

Mai e și situația în care trebuie să stea o persoană pe post de polițist la Circulație. Nu știi cine are prioritate. Unul vrea să intre, altul vrea să iasă. Ori se lărgește poarta existentă ori se intră sau se iese pe altă poartă. Barierele sunt bune dar poarta încurcă circulația iar modul de plată e foarte greoi”, a postat Costel Racoviță.

Încasările au crescut de la 200 la 700 le/zi

Potrivit directorului Gospodărire Urbană SRL Galați Dragoş Magearu, înainte de instalarea barierelor, încasările din taxa de acces auto în cimitir erau de până la 200 de lei/zi în zilele de weekend, iar după instalarea barierelor încasările au crescut la o medie de 700 de lei/zi.