Luptele care se dau în jurul cadavrului falimentar al fostului producător de vin Mulfatlar SA

În 2012, producătorul de vin Mulfatlar SA a intrat, la cerere, în insolvență. Acum, activele producătorului de vin sunt vândute pe bucăţi de lichidatorul judiciar, cele mai valoroase fiind crama, care are un preţ de pornire de 10 milioane de euro (plus TVA), şi cele 370 hectare de vie, ce pornesc de la 3 milioane de euro (plus TVA). Mai sunt scoase la licitaţie sediul administrativ, alte terenuri şi construcţii, precum şi stocul de băuturi, conform unui anunţ al lichidatorului judiciar al Murfatlar România.

Vânzarea Murfatlar pe bucăţi a început la opt ani de la momentul în care producătorul de vin a intrat în insolvenţă, deși compania era atunci cel mai mare producător de vinuri, cu afaceri care au ajuns la un maximum de aproape 50 milioane de euro. Tot atunci, compania exploata circa 3.100 de hectare de viţă-de-vie, nu toate pe rod (de aproape 10 ori mai mult decât ce e scos azi la licitaţie), potrivit cifrelor comunicate la momentul respectiv de reprezentanţii producătorului.

Compania avea în porto­foliu mărci precum Zestrea Murfatlar, Lacrima lui Ovidiu, Trei Hectare sau M1. Asta nu a împiedicat intrarea în faliment în 2018.

Evaziune estimată de 600 milioane de lei

Compania Murfatlar a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la circa 600 milioane de lei. Tocmai de aceea, asupra tuturor bunurilor licitate e instituită măsura sechestrului asigurator.

Interesant e că Mulfatlar schimbă lichidatorii rapid. Trei într-un an. În cazul ultimului, Angelo Ion Florian, Curtea de Apel Constanţa urmează să decidă azi dacă îl repune în drepturi, dupăce a fost înlocuit de Tribunalul Constanţa, pentru că „a acţionat împotriva intereselor averii Murfatlar SA şi a creditorilor acestuia”.

Producătorul de vinuri Murfatlar, cândva cel mai mare jucător din industria de profil, a ajuns la cel de-al treilea lichidator judiciar în mai puţin de un an de zile după ce Tribunalul Constanţa a decis înlocuirea lui Angelo Ion Florian cu practicianul în insolvenţă Maestro. Acum, fostul lichidator, precum şi creditorul Murfatlar, compania Omnilogic SRL Unipersonală, contestă decizia. Până anul trecut, Murfatlar avea ca lichidator pe Fair and Full Insolvency Consultant.

„La data de 14 aprilie 2021, lichidatorul judiciar a depus la dosar raportul prezentat Comitetului creditorilor şi instanţei cu privire la alegaţiile Fair and Full Insolvency Consulting SPRL depuse în dosarul nr 2938/118/2012 al Tribunalului Constanţa cu privire la pretinse abateri de la obligaţiile profesionale ale CII Angelo Ion Florian”, se arată în Buletinul Procedurilor Insolvenţei din aprilie.

Ce a decis instanța

În aceeași zi, Tribunalul Constanţa admite sesizarea din oficiu a judecătorului sindic în contradictoriu cu intimatul lichidator judiciar CII Angelo Ion Florian şi membrii comitetului creditorilor, BRD Groupe SGA SA, Omnilogic SRL Unipersonală, DGRFP Galati-AJFP Constanţa şi dispune înlocuirea CII Angelo Ion Florian din calitatea de lichidator al Murfatlar Romania SA cu practicianul în insolvenţă MAESTRO SPRL.

„Desemnează în calitate de lichidator judiciar provizoriu pe practicianul în insolvenţă MAESTRO SPRL, cu un onorariu provizoriu de 5.000 lei fără tva şi cotă variabila de 4% din valorificări de bunuri şi recuperări creanţe, din averea debitoarei, în favoarea creditorilor.”

Decizia a fost contestată atât de fostul lichidator, cât şi de creditorul Omnilogic SRL Unipersonală. Această companie figura anterior ca având sediul în Bulgaria, BG-7002 Ruse, UI {tefan Caragea 10, ap. 4 şi CUI-ul 200977329. Acest CUI nu se regăseşte între cele înregistrate în România, iar la Registrul Comerţului din România apare o singură companie Omnilogic SRL, din Vâlcea, cu afaceri de 116.000 de lei. Alte date despre compania Omnilogic SRL Unipersonală nu există.

În Buletinul Procedurilor de Insolvenţă apare însă că Omnilogic SRL Unipersonală are o creanţă de 74,4 milioane de lei la Murfatlar.

Azi, decizia

Curtea de Apel Constanţa urmează să decidă azi dacă îl repune în drepturi pe lichidatorul Angelo Florian, înlocuit de Tribunalul Constanţa, după ce a acţionat „împotriva intereselor averii” Murfatlar SA şi a creditorilor acestuia.

Printre creditorii principali ai Murfatlar se mai numără şi BRD Groupe Societe Generale.

„BRD apreciază că probele solicitate de către creditoarea Omnilogic SRL Unipersonală nu sunt concludente şi pertinente. Nu a avut niciun rost tergiversarea procedurii, transformarea procedurii într-o procedură mai mult decât toxică, împotriva intereselor averii debitorului. Acele bunuri s-au valorificat, a existat o ofertă, iar până la urmă, pe oportunitate cei care decid sunt creditorii”, se scria în aprilie în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă,

Pe de altă parte, tot în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, dar în iunie, apare spre exemplu informaţia că „CII Angelo Ion Florian a efectuat plăţi către persoane de specialitate, avocaţi şi experţi, fără a avea aprobarea Comitetului Creditorilor şi fără a le menţiona în rapoartele depuse la dosarul cauzei, unde erau consemnate numai sume pentru plată salarii şi conservare şi pază bunuri.”

Bătălia din jurul falimentului Murfatlar are loc în contextul în care businessul celui care a fost cel mai mare producător local de vin se vinde acum pe bucăţi, iar interesele sunt mari.

Cine a fost Mulfatlar

Producătorul de vin din Dobrogea a intrat în insolvenţă în 2012 la cerere. Compania era atunci cel mai mare producător de vinuri, cu afaceri care au ajuns la maximum 50 milioane de euro. În vremurile bune exploata circa 3.100 de hectare de viţă de vie.

Murfatlar a fost un business controlat de fraţii Dobronăuţeanu (Emanuel-Corneliu Dobronăuţeanu şi Ion Șerban Dobronăuţeanu) şi de George Ivănescu. Oameni de afaceri extrem de discreţi, ei s-au implicat în acţionariatul a peste 20 de companii locale cu activităţi în industria alimentară, a băuturilor, dar şi în turism sau proiecte în energie. De altfel, au avut şi alte afaceri cu probleme financiare precum Principal Company (mezeluri) şi fosta companie Biborţeni.

Compania Murfatlar a fost implicată într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu estimat la circa 600 milioane de lei. Tocmai de aceea, asupra tuturor bunurilor licitate e instituită acum, măsura sechestrului asigurator.

Piaţa de vin din România s-a dezvoltat în ultimii ani, ajungând la circa 250 de crame, multe dintre ele butic. Cei mai mari jucători sunt astăzi Cramele Recaş, Jidvei şi Cotnari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

PREMIERĂ: Armata României intră în grevă!

Într-un act fără precedent în istoria Armatei României, Comitetul de Acțiune pentru Desclavagizarea Armatei României a emis o notificare oficială, prin care anunță declanșarea...