MAE: Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, pe ultima sută de metri

Ministrul Afacerilor Externe (MAE), Bogdan Aurescu, a declarat că România se află pe ultima sută de metri privind înființarea unui centru euro-atlantic pentru reziliență, atât de importantă și necesară atât la nivelul Uniunii Europene (UE), cât și la nivelul NATO.

„Ne confruntăm cu tot mai multe vulnerabilităţi, cu tot mai multe ameninţări, de diverse feluri, iar pandemia de COVID-19 a demonstrat şi ea, la rândul ei, necesitatea unei creşteri a gradului de rezilienţă strategică, atât la nivelul Uniunii Europene, cât şi la nivelul NATO, dar şi la nivelul statelor membre ale celor două organizaţii”, a precizat Bogdan Aurescu într-un interviu pentru Antena 3.

„Anul trecut, am discutat în mai multe rânduri cu diverşi experţi, cu factori de decizie de la diverse organizaţii internaţionale, am discutat cu omologi de-ai mei şi am tatonat ideea creării unei astfel de instituţii şi am ajuns la etapa în care mergem spre crearea acestui centru euroatlantic pentru rezilienţă, care să fie o platformă integrată a eforturilor pe care atât la nivelul UE, cât şi la nivelul NATO statele membre le fac pentru a face faţă acestor riscuri, pentru a găsi în aceaşi timp soluţii, pentru a cartografia vulnerabilităţile şi pentru a găsi formule de contracarare a acestora”, a mai completat acesta.

Ministrul MAE a adus la cunoștință inițiativa din partea României în data de 25 ianuarie, la reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre UE, dar și în luna decembrie, la reuniunea miniştrilor de externe NATO. În prima etapă, centrul va fi în subordinea Ministerului Afacerilor Externe, iar pe parcursul celei de-a doua etape, va fi „internaționalizat, prin cooptarea experţi din state membre ale UE şi NATO”.

„Centrul va acorda expertiză atât pe plan intern, instituţiilor naţionale, cât şi statelor membre UE, respectiv NATO şi partenerilor acestor organizaţii. Va acţiona ca o platformă integrată pe trei dimensiuni principale. Pe de o parte, va acţiona pentru reducerea riscurilor în anticipare şi adaptare prin colectarea de bune practici în materie de contracarare a factorilor care pot afecta rezilienţa statelor şi organizaţiilor, iar trei – prin cooperare în materie de cercetare. Deci va face cercetare, pe de o parte, în acest domeniu şi pe de altă parte va oferi programe de instruire, de training pentru statele interesate. Prin urmare cred că va fi o instituţie foarte importantă nu doar la nivel naţional, dar şi la nivelul organizaţiilor din care facem parte”, a mai precizat ministrul Bogdan Aurescu.  

Mai multe articole...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole