MAE despre situaţia din Kazahstan: „Ambasada noastră de acolo e pregătită să acorde asistență consulară” (VIDEO)

Ministerul român de Externe a făcut apel la evitarea violențelor și a îndemnat la soluționarea problemei pe cale pașnică, prin dialog. Ministerul a mai transmis că în Kazahstan sunt cam o sută de români, iar ambasada noastră de acolo e pregătită să-i ajute dacă e nevoie.

Ministerul român de Externe a transmis că „urmărește îndeaproape” situația din Kazahstan. MAE „subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern” și „face apel la evitarea violențelor și incitării la violență”.
Ministerul a mai transmis că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan e în siguranță, iar misiunea diplomatică a țării noastre acolo e în contact cu cei circa o sută de cetățeni români aflați în această țară, majoritatea specialiști și experți angajați de companii private. Până acum au fost primite două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE precizează că, prin intermediul ambasadei, e pregătit să acorde asistență consulară dacă e nevoie.

Românii care au o urgență pot suna la +77771926464, telefonul de permanență al Ambasadei României în Kazahstan.

Ce se întâmplă în Kazahstan

Kazahstan e zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa. Autoritățile au declarat stare de urgență, după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei Guvernului. Manifestaţiile au pornit din cauza creşterii bruşte a preţului la gaze şi combustibil, dar au căpătat în timp revedicări politice. Protestatarii au luat cu asalt mai multe instituții, au incendiat palatul prezidențial și au capturat aeroportul din Almatî.

Mai mulți polițiști și militari au fost uciși în revolte. Poliția a transmis că zeci de protestatari au fost „eliminați”. Mai multe vehicule blindate au intrat, joi dimineață, în piața principală din Almatî, unde oamenii manifestau împotriva guvernului. Președintele Kassym-Jomart Tokayev a amenințat cu represalii și a cerut ajutorul Rusiei împotriva „ingerinței străine”. Rusia şi aliaţii săi au anunțat trimiterea unui contingent de „forţe de menţinere a păcii”.

Operațiunile tuturor băncilor, cu excepția Băncii Naționale, au fost oprite în Kazahstan. Internetul, de asemenea, a fost oprit în toată țara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole