MAE român după primul tur al alegerilor din Republica Moldova: „România urmărește cu toată atenția scrutinul prezidențial”

Alegerile prezidențiale din Republica Moldova nu au trecut neobservate de autoritățile din România. Ministerul de Externe de la București a transmis că România urmărește cu atenție scrutinul din țara vecină și subliniază importanța unor alegeri transparente.

„România urmărește cu toată atenția evoluțiile legate de derularea scrutinului electoral prezidențial din Republica Moldova și a luat notă de calificarea în turul al doilea a doi candidați, respectiv a președintei Partidului Acțiune și Solidaritate, doamna Maia Sandu, și a actualului președinte, domnul Igor Dodon.

România subliniază că este esențial ca turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova să se desfășoare în deplină transparență și conformitate cu standardele europene și internaționale, precum și cu principiile democratice. România va continua să urmărească toate evaluările din teren ale observatorilor electorali naționali și internaționali și nu va ezita să semnaleze orice deficiențe legate de procesul de organizare a alegerilor.

România își exprimă convingerea că voința cetățenilor, liber exprimată prin vot, este singura care asigură legitimitatea unui astfel de proces politic în cadrul unui stat democratic și avertizează că orice abatere de la aceste standarde și principii poate avea un impact nefast asupra legitimității alegerilor.

După cum este bine-cunoscut, România susține ferm parcursul european al Republicii Moldova, singurul în măsură să ofere cetățenilor acesteia prosperitatea pe care o merită”, este mesajul transmis de MAE.

Potrivit datelor Comisia Electorală Centrală (CEC), candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu,­ a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 36,16% din voturi.

Pe locul al doilea s-a situat actualul preşedinte al ţării, socialistul Igor Dodon, cu 32,61% de voturi. Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) a obținut 1,20% de voturi.

Nici unul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, astfel că Maia Sandu şi Igor Dodon se vor înfrunta în turul al doilea, care va fi organizat pe 15 noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Austria este una dintre țările care se opune ca România să adere la spațiul Schngen SURSA FOTO: https://www.schengenvisainfo.com/

Ce a cerut Austria ca România să intre în Spațiul Schengen

Refuzul categoric al Austriei de a intra România în Spațiul Schengen ascunde o mulțime de interese economice și financiare uriașe. Potrivit informațiilor noastre provenite din...