MAE salută adoptarea rezoluţiei ONU ce condamnă anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene

Publicat: 13 oct. 2022, 12:01, de Ziarul Puterea, în POLITICĂ , ? cititori
MAE salută adoptarea rezoluţiei ONU ce condamnă anexarea ilegală de către Rusia a unor teritorii ucrainene
Bogdan Aurescu

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută adoptarea, miercuri, de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), reunită în sesiune extraordinară de urgenţă, a rezoluţiei de condamnare a anexării ilegale de către Rusia a unor teritorii ucrainene, intitulată „Integritatea teritorială a Ucrainei – apărarea principiilor Cartei ONU”.

Adoptarea rezoluţiei a fost posibilă prin voturile favorabile ale unei largi majorităţi, de 143 state membre ale ONU, inclusiv România, arată un comunicat MAE transmis AGERPRES. Este cele mai mare număr de voturi obţinut de la începutul războiului ilegal de agresiune împotriva Ucrainei în favoarea unei rezoluţii a AG ONU pe acest subiect.

„Acest rezultat arată cu claritate gradul foarte ridicat de izolare internaţională a Rusiei, dar şi hotărârea comunităţii internaţionale de a apăra ordinea internaţională bazată pe reguli şi dreptul internaţional”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu.

Rezoluţia a fost iniţiată de Ucraina şi Albania, ca urmare a respingerii de către Federaţia Rusă a unei rezoluţii similare în Consiliul de Securitate, la 30 septembrie. Textul a fost co-sponsorizat de România, alături de alte 75 de state membre ONU.

Totodată, împotriva rezoluţiei au votat doar cinci state membre ONU – Federaţia Rusă, Belarus, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria.

„Având în vedere gravitatea acţiunilor Federaţiei Ruse, precum şi importanţa temei integrităţii teritoriale pentru statele ONU, adoptarea acestei rezoluţii cu o largă majoritate transmite un semnal foarte clar asupra faptului că, prin decizia anexării ilegale a unor teritorii aparţinând Ucrainei, Federaţia Rusă a încălcat de o manieră flagrantă principiile de bază ale dreptului internaţional, inclusiv prevederile Cartei ONU”, transmite MAE.

Rezoluţia solicită statelor membre ONU să nu recunoască niciun fel de modificare în statutul regiunilor Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson şi cere Federaţiei Ruse revocarea deciziei anexării ilegale a unor teritorii ucrainene, precum şi retragerea imediată, completă şi necondiţionată a forţelor militare de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, prin adoptarea acestei rezoluţii este reafirmată susţinerea largii majorităţi a statelor membre ONU pentru suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei, în graniţele recunoscute internaţional, inclusiv apele sale teritoriale. Rezoluţia condamnă aşa-zisele „referendumuri” organizate de Federaţia Rusă în regiuni aflate în interiorul graniţelor recunoscute ale Ucrainei şi declară invaliditatea acestora, în temeiul dreptului internaţional.

Acţiunile Federaţiei Ruse se bazează pe folosirea ilegală a forţei şi reprezintă încălcări grave ale celor mai importante principii şi norme de drept internaţional, consacrate, în special, prin prevederile Cartei ONU.

Adoptată la puţin timp după recentele atacuri armate lansate de Federaţia Rusă împotriva populaţiei civile din Ucraina, rezoluţia cheamă, totodată, statele membre ONU şi alte organizaţii internaţionale să sprijine eforturile de dezescaladare a situaţiei actuale.

România a condamnat în termenii cei mai fermi semnarea aşa-ziselor „acorduri de intrare în componenţa Federaţiei Ruse” a unor regiuni ucrainene aflate sub ocupaţia ilegală a trupelor ruse, ca urmare a războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei.

„Aceste acţiuni nu pot produce niciun fel de efect din punct de vedere al dreptului internaţional, iar România nu recunoaşte validitatea acestora, în special în ceea ce priveşte operarea vreunei modificări în privinţa apartenenţei teritoriale a regiunilor ucrainene vizate la Ucraina”, subliniază MAE român.