Mai puțini bugetari pe bani mai mulți: angajații la stat primesc 2 miliarde în plus

Blocarea angajărilor în instituțiile publice nu duce și la o diminuare a cheltuielilor făcute în acest domeniu. Drept dovadă, Guvernul propune în Ordonanța cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022 o suplimentare a fondurilor destinate salariilor cu aproape 2 miliarde de lei.

La mijlocul lunii iunie, Guvernul aproba, prin ordonanţă de urgenţă, suspendarea ocupării prin concurs sau examen, începând cu data de 1 iulie şi până la 31 decembrie 2022, a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu excepţia posturilor unice.

Doar în cazuri temeinic justificate, ordonanţa de urgenţă dă posibilitatea ca, prin memorandum aprobat în şedinţa Guvernului, să poată fi organizate concursuri sau examene pentru ocuparea unor posturi vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale, cu încadrarea în cheltuielile de personal.

„Măsura suspendării ocupării posturilor vacante din administraţia publică a fost necesară pentru a diminua unele cheltuieli de funcţionare ale instituţiilor şi autorităţilor publice, în vederea asigurării sursei de finanţare a pachetului de măsuri pentru menţinerea nivelului de trai al categoriilor vulnerabile şi continuarea activităţilor economice, recent adoptat de Guvern, cu respectarea angajamentelor asumate în ceea ce priveşte încadrarea în ţinta de deficit”, se arăta într-un comunicat transmis de Ministerul Muncii, la acea dată.

Mai mult, ulterior acestei decizii se vorbea chiar de o reducere a numărului de bugetari. Conform unor surse citate de Ziarul Financiar, cel putin 900 de milioane de euro (1% din PIB) intenționa Ministerul Finantelor să economisească prin disponibilizări de personal bugetar, ceea ce ar însemna concedierea câtorva zeci de mii de persoane. În Guvern ar fi fost discutată o notă cu privire la această reducere, ministerele urmând să indice exact de unde ar urma să fie operate acestea.

Deocamdată, nu doar că nu se pune problema unor disponibilizări și a reducerii costurilor, dar Guvernul intenționează să majoreze considerabil fondul destinat salariilor.

Conform unui Proiect de Ordonanță cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, aflat în dezbatere publică, pentru cheltuielile de personal s-ar aloca 1,931 miliarde lei.

Per total, bugetul de stat pe anul 2022 se majorează la venituri cu suma de 21,5 miliarde lei, iar la cheltuieli cu 64,5 miliarde lei credite de angajament și cu 26,5 miliarde lei credite bugetare, iar deficitul se cu 5 miliarde lei.

În administrația publică centrală sunt angajate în prezent peste 307.000 persoane, în vreme ce numărul celor plătiți de la bugetul de stat depășeste 1,3 milioane de salariați. Per total, în economia noastră sunt angajate 4,5 mil. persoane.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...