MAI vrea să facă testări psihologice mai dese polițiștilor

Publicat: 21 sept. 2023, 23:00, de Teodora Dinu, în ACTUALITATE , ? cititori
MAI vrea să facă testări psihologice mai dese polițiștilor
Politie

Un proiect de ordin al MAI modifică reglementările privind evaluarea psihologică a angajaților din cadrul instituției. MAI s-a confruntat din ce în ce mai des cu un comportament neadecvat al personalului care îmbracă uniforma de polițist.

Au fost angajați care efectiv au avut o mentalitate de infractori sau care pur și simplu au încălcat legea din cauza unor tulburări grave emoționale ori au avut un comportament violent acasă sau la muncă. Probabil că evaluarea psihologică realizată la timp ar fi descoperit unele tendințe.

Pentru a preîntâmpina astfel de evenimente, MAI a pus în dezbatere publică o inițiativă de modificare a reglementărilor privind activitatea de psihologie.

Documentul aduce unele noutăți și modificări în acest domeniu. În primul rând, modifică definiția activităților cu caracter operativ, pentru a include și activitățile care nu sunt desfășurate în cadrul unor structuri de intervenție, dar care implică un grad ridicat de solicitare psihică și un risc potențial pentru viața și integritatea fizică și psihică a individului.

Noutăți privind evaluarea psihologică

  • instituirea unui termen de 3 ani pentru evaluarea psihologică periodică a personalului care execută misiuni/activități cu caracter operativ;
  • instituirea unui mecanism excepțional de contestare a rezultatelor de inaptitudine,
  • instituirea, în sarcina titularilor, a interdicției de a nu participa la o nouă evaluare psihologică în același scop cu evaluarea inițială,
  • instituirea, în sarcina personalului MAI, a elevilor și studenților din instituțiile de învățământ ale MAI, a obligației de a susține evaluarea psihologică periodică în situații speciale, la reluarea activității și de a participa la activitățile de monitorizare psihologică, precum și angajarea răspunderii disciplinare sau administrative, după caz, a personalului MAI, elevilor și studenților din instituțiile de învățământ ale MAI, în situația nerespectării obligației.

Până acum reglementările prevedeau o frecvență de evaluare la 5 ani, pentru personalul care execută misiuni periculoase sau stresante.

În plus, proiectul de ordin modifică procedura de evaluare a comportamentului infracțional, astfel încât să includă și analiza psihocomportamentală a făptuitorilor sau subiecților procesuali, în cauze privind infracțiuni grave împotriva persoanelor sau patrimoniului.

Ca o premieră, ordinul ar urma să introducă și raportul testului poligraf în lista documentelor care trebuie prezentate în cadrul procedurilor de evaluare psihologică.

Nerespectarea prevederilor menționate va atrage răspunderea disciplinară sau administrativă a personalului MAI, care este obligat să respecte datoria de a susține evaluarea psihologică periodică (în situații speciale sau la reluarea activității), a evaluării psihologice clinice și de a participa la activitățile de monitorizare psihologică.

Citește și: Ministrul Predoiu își trimite sindicaliștii din poliție la Guvern pentru drepturile lor!