Ministrul Predoiu își trimite sindicaliștii din poliție la Guvern pentru drepturile lor!

În ciuda unor concesii făcute de Guvern în proiectul de lege cu măsuri de austeritate pentru întreg aparatul bugetar, polițiștii vor să iasă iar în stradă.

Săptămâna trecută sindicatele din poliție au mai avut o serie de proteste în fața sediul MAI. Atunci, ministrul Predoiu s-a pus bine cu sindicatele, primindu-i pe reprezentanții acestora la discuții. Este ușor să arăți deschidere și bune intenții, atunci când spui că decizia nu-ți aparține. Astfel, nu i-a fost greu ministrului să arate cu degetul către Guvern și Parlament, de parcă el ar fi în alt guvern ministru de interne…!

Sindicaliștii din poliție spun că Guvernul și Parlamentul îi sfidează, în continuare, iar drepturile economice, sociale și profesionale nu sunt respectate. Din acest motiv vor să continue protestele! Revendicările lor sunt cunoscute de către decidenții politici și au fost transmise oficial, în scris, au  avut întâlniri directe și ședințe de dialog social, inclusiv la cele mai înalte niveluri.

Ei spun că soluțiile propuse sunt încă tergiversate, iar rectificarea bugetară care ar urma – conform promisiunilor guvernanților – să le  aducă unele drepturi salariale (neacordate la timp) la nivelul prevăzut în Legea-cadru 153/2017, se tot lasă așteptată.

Revendicările sindicatelor din poliție

– aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017,  pentru Familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, în ceea ce privește calculul sporurilor și indemnizațiilor la valorile salariale intrate în vigoare de la 1 iunie a.c.;

  – asigurarea protecției juridice a celor din poliție, prin modificarea legislației, în sensul incriminării mai drastice a faptelor de ultraj (arest preventiv și închisoare cu executare pentru făptuitori, fără alternative sancționatorii); măsura în cauză are în vedere faptele de ultraj din ultima vreme, care s-au înmulțit, pe fondul legii permisive și a măsurilor judiciare tot mai blânde dispuse de către unii magistrați;

  – legiferarea unui nou Statut al polițistului (actualul datează din 2002) și adoptarea unui Ghid al carierei în profesie, în concordanță cu realitățile actuale, pentru a asigura predictibilitate în profesie, accederea corectă în funcțiile de execuție și, mai ales, în cele de conducere, stabilitate pe post, obținerea gradelor profesionale la termene rezonabile și în condiții obiective, etc.

   – actualizarea normei de hrană, în raport cu statisticile oficiale ale INS și cu prevederile legale în domeniu;

   – actualizarea sporului pentru suprasolicitare neuropsihică acordat polițistilor judiciariști / beneficiarilor din MAI, la nivelul maxim prevăzut de Lg. 153/2017, nu la valorile minime actuale;

   – scoaterea Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat din măsurile aferente aplicării PNRR, dat fiind faptul că nu face parte din cele șase (6) sisteme de pensii de serviciu enumerate ca atare în acest document – capitolul privind Reforma sistemului de pensii publice, gestionat de CNPP.

Sindicatele din poliție vor ieși în stradă joi, 21 sept., ora 11:00, la Ministerul Muncii, iar la 12:00 vor pleca, în marș, către sediul Guvernului din Piața Victoriei.

Citește și: Restricții bugetare mai blânde pentru Servicii, Armată și Poliție

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole